Deputatii romani au vizitat Taiwanul, in calitate de demnitari ai statului folosind pasaportul diplomatic, desi Romania nu recunoaste oficial independenta Taiwanului.

Conducerea Camerei Deputatilor si PSD au transmis, joi, ca "se delimiteaza" de deplasarea unor deputati in Taiwan, forul legislativ precizand ca vizita nu a avut un caracter oficial, ca nu a suportat cheltuielile si reafirmand totodata "relatiile de stransa cooperare si buna prietenie" cu China.

Directia comunicare si relatii publice a Camerei Deputatilor a remis, joi, o serie de precizari in legatura cu unele informatii aparute in presa cu privire la vizita in Taiwan a unor parlamentari.

Patru deputati - Remus Cernea, social-democratii Ninel Peia si Ovidiu Iane si democrat-liberalul Costica Canacheu - au fost zilele acestea intr-o vizita in Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul sau de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, in unele dintre acestea aparand si colegii sai.

"Deplasarea efectuata in Taiwan de catre deputatii romani nu a avut un caracter oficial si nu a fost aprobata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Dat fiind caracterul privat al deplasarii, efectuate in timpul vacantei parlamentare, Camera Deputatilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii romani", mentioneaza sursa citata, potrivit MEDIAFAX.

Camera Deputatilor precizeaza ca nu are "niciun fel de responsabilitate pentru intalnirile si discutiile pe care parlamentarii romani le-au avut in Taiwan" si subliniaza ca "opiniile exprimate in decursul acestei vizite nu reprezinta sub nicio forma pozitia oficiala a Parlamentului Romaniei in relatiile externe".

"Conducerea Camerei Deputatilor se delimiteaza de actiunea grupului de parlamentari in Taiwan si reafirma relatiile de stransa cooperare si buna prietenie cu Republica Populara Chineza", se arata in comunicat. Si PSD a transmis o serie de precizari referitoare la vizita neoficiala a deputatilor PSD Ovidiu Iane si Ninel Peia in Taiwan.

"Vizita celor doi deputati a fost una neoficiala, iar conducerea PSD nu a fost informata cu privire la aceasta deplasare. Cei doi deputati s-au deplasat in Taiwan fara a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat", mentioneaza sursa citata.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

MAE roman a dat publicitatii un comunicat referitor la vizita a patru deputati romani in zona Taiwan.

Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia Romaniei privind respectarea principiului "o unica China" ("one China policy") si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza.

"Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza. MAE dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman. In continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor institutiilor romanesti, in mod oficial, de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada urmatoare", se arata in comunicat.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Deputatul Remus Cernea a ramas fara pasaport de serviciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.