ANI cere Parchetului sa il cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese, in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era.

Agentia Nationala de Integritate a constatat ca primarul municipiului Sibiu, Klaus-Werner Iohannis a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala.

Potrivit ANI, Iohannis a semnat, la 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR in perioada 2002 - 2013.

"Obiectul contractului semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 - 2013, Axa Prioritara 3 «Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public»", se arata, joi, intr-un comunicat de presa al ANI, transmite MEDIAFAX.

Inspectorii de integritate au mai stabnilit ca Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora "alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociatie sau fundatie din care fac parte".

Primarul municipiului Sibiu a incalcat, conform ANI, si dispozitiile art. 2531 din Codul Penal, potrivit carora "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Astfel, ANI a sesizat Parchetului cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese.

ANI a precizat ca Iohannis a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Klaus Iohannis a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare, sustine ANI.

In 24 aprilie, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Citeste si:
Podul Minciunilor din Sibiu se închide pentru lucrări de reparație
Podul Minciunilor din Sibiu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.