Respingerea fara dialog a doleantelor comunitatii maghiare reprezinta "un demers extrem de periculos", afirma presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, primarul Antal Arpad, sustinand ca interesul Romaniei este sa faca gesturi fata de maghiari, astfel incat acestia sa ramana in tara.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca politicienii din Bucuresti se pregatesc de alegerile prezidentiale, iar respingerea fara dialog a doleantelor comunitatii maghiare reprezinta "un demers extrem de periculos", transmite MEDIAFAX.

"Nu poti, din simple considerente electorale, refuza doleantele unei comunitati de 1,5 milioane de oameni, fara un dialog real cu reprezentantii acesteia", a spus Antal.

In opinia liderului UDMR Sfantu Gheorghe, reprezentantii comunitatii maghiare aproape ca nu mai au parteneri de dialog in randul partidelor politice, deoarece acestea considera ca "a fi antimaghiar" aduce mai multe voturi decat a fi un democrat european care construieste o relatie cu comunitatea maghiara, atitudine care ar putea avea urmari grave pentru Romania.

Antal a spus, in acest context, ca problema reala a Romaniei nu o reprezinta comunitatea maghiara si dorinta acesteia de a obtine o autonomie, similara autonomiilor din Uniunea Europeana, ci problemele reale tin de demografice si de economie.

"Vedem cum scade populatia Romaniei, va ajunge la opt milioane intr-un viitor nu foarte indepartat. Problema reala a acestei tari consta in tinerii care pleaca. La nivelul Uniunii Europene, toate tarile au probleme demografice si incearca sa atraga tineri, in primul rand din Europa de Est. (...) Cred ca interesul Romaniei este, mai ales in contextul in care comunitatea maghiara poate obtine foarte usor cetatenie ungara, sa faca gesturi fata de aceasta comunitate pentru a o determina sa ramana. Daca pleaca 1-1,5 milioane de maghiari din Romania, locul nostru va fi luat de alte popoare, asa cum locul romanilor care pleaca si care nu se nasc in Romania va fi luat de alte popoare. Cred ca in Romania vor veni cetateni care sunt mult mai straini de cultura acestei tari decat maghiarii din Romania, ceea ce reprezinta un pericol mult mai mare decat faptul ca noi dorim o autonomie, care nu reprezinta niciun pericol pentru integritatea statului”, a afirmat presedintele UDMR Sfantu Gheorghe.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Acesta a adaugat ca problemele reale ale Romaniei sunt demografia, economia si faptul ca peste 30 la suta din copiii care vin pe lume in acest an se nasc in familii sarace, astfel ca acestia au sanse foarte mici sa devina "cetateni utili", deoarece vor apela la serviciile sociale si nu vor contribui la dezvoltarea statului.

"Sunt problemele reale si cred ca politicienii care nu fac altceva decat sa vorbeasca despre comunitatea maghiara ca despre o problema sunt iresponsabili. (...) Cred ca este un demers periculos, ar trebui sa se opreasca foarte repede si sa-si indrepte atentia catre problemele reale", a conchis liderul UDMR Sfantu Gheorghe.

Presedintele Traian Basescu Basescu declara, intrebat in legatura cu pozitia UDMR privind regionalizarea, ca nu se va crea "o tara in interiorul tarii”.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.