Presedintele Traian Basescu este de parere ca USL, "uriasul de 70% din Parlament", nu va putea realiza un proces necesar, asa cum este regionalizarea.

"Nu cred ca (regionalizarea) se va face, acest urias de 70% din Parlament si-a aratat limitele, este incapabil sa genereze progres pentru Romania. Reorganizarea administrativa si o Constitutie moderna care sa simplifice institutiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba ca aceasta majoritate uriasa isi poate depasi dimensiunea mica din interiorul majoritatii si lipsa de viziune. Au probat ca nu pot, din pacate, si Romania a pierdut o ocazie extraordinara, pentru ca este foarte putin probabil sa mai ai o majoritate de 70% in urmatoarele cicluri electorale", a declarat Traian Basescu, la Digi 24.

"Am vazut chestiunile ridicole in care baronii judeteni se bateau care sa fie seful regiunii. Asta a aratat cat de putin inteleg din nevoie de reorganizare administrativa", a mai adaugat seful statului.

Intrebat despre pozitia UDMR in legatura cu regionalizarea, presedintele a declarat ca nimeni nu se poate opune unei astfel de legi.

"Eu cred ca aici suntem si in zona jocului politic al UDMR. Convingerea mea este ca nimeni nu se poate opune unei astfel de legi avand in vedere ca este necesara reorganizarea administrativa, exact pentru o dezvoltare corelata. (...) Pana la urma, trebuie sa le respectam drepturile, dar drepturile minoritatii maghiare sunt egale cu ale cetatenilor majoritari romani. Noi nu cream o tara in interiorul tarii, acest lucru trebuie sa-l inteleaga ... si autonomie in Harghita, Covasna si Mures tot atata cat la Caracal si Constanta, asta trebuie sa inteleaga, pentru ca asta e Constitutia si nimeni nu va modifica aceste prevederi ale Constitutiei", a afirmat Basescu.

"Majoritatea asta de 70%, care nu include UDMR, ar fi putut sa treaca peste ifosele unor politicieni maghiari, ca si caraghiosul care cerea protectorat pentru Transilvania", a concluzionat seful statului.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.