Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca Guvernul ar trebui sa desfasoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfa, respectiv sa publice in Monitorul Oficial hotararea de Guvern privind compania feroviara si sa nu puna statul in situatia de a plati despagubiri.

"Ce este important acum e ca Guvernul sa nu blocheze procedurile, pentru ca statul roman va plati daca el blocheaza procedurile. Daca este sa se rateze privatizarea, ca reprezentant al statului, as vrea sa se rateze din cauza partenerului si nu din cauza lipsei de curaj pe care eu, statul, o am la un moment dat in a continua procesul. Pentru ca blocarea procesului de privatizare din cauza Guvernului Romaniei nu va face decat sa aduca daune de milioane in procese care vor dura ani, dar vor fi extrem de costisitoare la final", a afirmat Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a mentionat ca "modul cum s-a desfasurat procesul de licitatie prefigura un esec" in cazul CFR Marfa, iar in privinta castigatorului licitatiei a ramas la fel de sceptic in ceea ce priveste posibilitatea acestuia de a asigura banii pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni.

"Si acum sunt sceptic ca (GFR, n.r.) va gasi banii. Insa blocarea procesului de catre Guvern ii va da domnului Stoica toate motivele sa spuna «Pai, fratilor, daca imi semnati contractul in cele 60 de zile care mi-ar fi ramas...», ca avea 30 de zile sa mai depuna 10,2 milioane si inca 30 de zile ca sa depuna diferenta de 181 de milioane. Omul, oricat ar cauta, daca nu are contractul in mana, semnat, nu-l ia in seama nicio banca in mod serios. Dincolo de faptul cunoscut ca ar avea probleme, dar Guvernul ii creeaza conditii sa arate ca nu avea cum sa faca rost de bani pentru ca nu are contractul. Deci aici e eroarea pe care, din punctul meu de vedere, o face Guvernul", a precizat presedintele.

De asemenea, el a fost intrebat de ce a optat pentru convocarea sedintei CSAT de urgenta si a mai asteptat pana la revenirea premierului din concediu.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Nu mai poate astepta angajamentul Romaniei in relatia cu Fondul. Romania s-a angajat sa finalizeze privatizarea pana la sfarsitul lunii septembrie, iar pe urma cu certitudine jocul propagandistic ar fi fost «daca presedintele convoca la vreme CSAT, uite ca nu depaseam termenul»", a precizat Basescu.

Totodata, el a mentionat ca a solicitat serviciilor de informatii sa verifice daca informatiile privind privatizarea CFR Marfa au parvenit tuturor celor in drept. Basescu a precizat ca serviciile de informatii au confirmat ca informarile primite de seful statului pe acest subiect au fost remise si premierului si ministrului Transporturilor.

In plus, Basescu a subliniat ca nu a solicitat in mod special informari privind CFR Marfa din partea serviciilor de informatii, ci acestea au fost transmise "automat" din initiativa acestor structuri.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Va marturisesc ca nu imi place aceasta plimbare a unui proces de privatizare intre guvern si CSAT, cu atat mai mult cu cat CSAT nu are niciun fel de atributiuni in privatizari. Guvernul a presat in crearea unui precedent, implicarea CSAT in procese de privatizare. Cred mai bine se faceau presiuni pe castigator sa vina cu banii. Nu inteleg de ce a fost preferata solutia implicarii in dezbatere publica a unei institutii fara atributiuni, cand cel care atributiuni sa aduca banii era castigatorul declarat si atotlaudat si de fostul ministru al transporturilor si de premierul Victor Ponta. Au declarat licitatia de privatizare un mare succes si trebuia materializat succesul. Constat ca unii politicieni vor sa fuga de succes", a mai spus Basescu.

El a adaugat ca "singurul care a fost precaut" in aceasta privinta a fost CSAT".

Citeste si:
Ciolacu: "Cine are bani traieste, cine n-are, moare!"
Ciolacu: "Privatizarea...

"Singurul care a fost precaut a fost CSAT si eu si nu vad de ce tocmai noi sa luam succesul domnului Victor Ponta, cand am fost relativ retinuti cu privire la corectitudinea derularii procesului de licitatie, dar si la eventuala capacitate a castigatorului GFR de a veni cu suma de 202 milioane plus bani de investitii. CSAT si-a incheiat misiunea pe data de 5 februarie 2013, cand prin Hotararea 23 a avizat stratigia de privatizare, care a fost avizata strict din punct de vedere al atributiunilor CSAT", a mai spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.