Eurodeputatul PDL Elena Basescu ii cere ministrului Muncii, Mariana Campeanu, sa ia masuri mai eficiente de combatere a discriminarii la locul de munca a femeilor si in special a tinerelor mame.

"Avem nevoie de mai multe politici active de promovare a egalitatii de gen, care sa fie insotite de campanii de informare. Fac apel pe aceasta cale la Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, sa puna in practica masuri eficiente de combatere a discriminarii cu care se confrunta femeile si, in special, tinerele mame", a afirmat, joi, Elena Basescu, intr-un comentariu postat pe site-ul sau, transmite MEDIAFAX.

Ea argumenteaza ca din cauza crizei s-a accentuat discriminarea de gen in campul muncii, situatie probata de studii si cercetari recente in domeniu.

"Preferinta pentru angajatii de sex masculin nu este un lucru nou, iar discrepantele intre remuneratia primita de un barbat si cea a unei femei pentru activitati similare s-au accentuat in perioada crizei. Insa faptul ca acum li se cere femeilor sa aleaga efectiv intre un loc de munca si a da nastere unui copil este un fenomen revoltator, mai ales in contextul declinului demografic cu care Romania se confrunta", afirma europarlamentarul PDL.

Fiica presedintelui este ea insasi insarcinata cu o fetita, nasterea fiind asteptata in septembrie.

De asemenea, ea face referire la faptul ca 3% dintre femeile angajate din Romania au fost puse in situatia de a da declaratii in fata angajatorului ca nu intentioneaza sa faca un copil intr-o anumita perioada de timp, cazurile nefiind insa sesizate autoritatilor competente.

Elena Basescu arata si ca tot mai multe tinere mame intoarse din concediile de maternitate sunt puse in situatia de a renunta de "bunavoie" la slujba respectiva sau sa accepte reducerea salariului ori conditii care le dezavantajeaza.

Eurodeputatul democrat-liberal face referire si la faptul ca, potrivit rapoartelor UE, diferenta intre rata de ocupare a barbatilor si femeilor in Romania este de peste 10%, aceasta discrepanta fiind printre cele mai mari din statele UE.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

"Femeile nu trebuie sa fie avantajate in raport cu barbatii, iar criteriile de selectie trebuie sa fie bazate in continuare pe merit si performanta. Insa, din pacate, lor nu li se ofera sanse egale pentru a-si demonstra valoarea si competentele", considera Elena Basescu.

Ea aminteste ca a mai ridicat aceasta problema si in trecut in Parlamentul European, iar in prezent sustine declararea de catre Comisia Europeana in 2014 a "Anului reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.