Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca realizarea unui nou sediu pentru institutia pe care o conduce reprezinta o necesitate, nicidecum o extravaganta, mai ales ca Romania va detine presedintia Consiliului UE in anul 2019.

"Am subliniat necesitatea pentru MAE de a avea un sediu nou. Aceasta necesitate corespunde unei realitati, nu impune nicio extravaganta, nicio aspiratie in materie de inaltimi. Am vazut si eu comentarii publice preluate de o parte a presei privind nu stiu ce turn cat Casa Scanteii si de un volum similar. Sunt departe de realitate", a afirmat Corlatean, potrivit MEDIAFAX.

El a subliniat ca MAE nu si-a propus, nu are nici capacitate si nu ar obtine nici finantare de la Ministerul Finantelor pentru un "sediu megalomanic".

"Noi suntem la faza in care MAE are un teren pe care trebuie sa il folosim, sa il punem si valoare si discutam cu Ministerul Finantelor Publice, atat de drag noua, sa putem obtine un inceput de finantare pentru studiul de fezabilitate, pentru proiectare, care sa permita ca Romania, statul roman sa aiba un sediu corespunzator, de nivel european, pentru MAE. Nu uitati ca presedintia UE pe care Romania o va asuma in 2019 presupune un set intreg de vizite, de reuniuni, de negocieri, consultari, si trebuie ca Romania sa ofere totusi o institutie civilizata", a afirmat Corlatean.

Potrivit ministrului de Externe, diplomatii care lucreaza la etajul trei al sediului actual al MAE au "conditii departe de a fi numite civilizate".

"Si cand ai 10-12 persoane intr-un spatiu restrans, sa vrei sa ai si viteza de reactie, si calitatea muncii diplomatice, e un pic mai greu. Plus ca MAE e raspandit in nu stiu cate cladiri prin Bucuresti, ceea ce e anormal, trebuie sa functioneze intr-un singur sediu", a argumentat Corlatean, care a aratat ca noul sediu al MAE este si punct in programul de guvernare.

Ministrul de Externe a mai spus ca actualul sediu este si revendicat de o organizatie sindicala si de "cineva din familia regala sau nu", ceea ce este "un punct de presiune suplimentara" asupra MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.