Secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, sustine ca "regionalizarea, drapelul secuilor si UMF Targu Mures" sunt probleme care privesc democratia, iar daca o comunitate are doleante ce nu contravin legii, acestea trebuie implinite.

Secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la deschiderea oficiala a celei de-a 24-a editii a Universitatii de vara si taberei "Balvanyos" de la Baile Tusnad, ca "regionalizarea, drapelul Tarii Secuilor si Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures" sunt probleme care tin de democratie.

Potrivit MEDIAFAX, in opinia lui Nemeth, intr-un stat democratic ar trebui sa se dea curs solicitarilor reprezentantilor legitimi ai minoritatilor, iar Ungaria va sprijini toate doleantele formulate de comunitatea maghiara din Transilvania.

"Cand ma refer la Tara Secuilor, la regionalizare, la drapelul Tarii Secuiesti si la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, pot sa subliniez ca sunt probleme care privesc democratia, aici. Daca exista o comunitate insemnata intr-o tara care si-a exprimat doleantele, care a formulat niste solicitari si acele solicitari nu contravin legilor in vigoare ale tarii respective, noi consideram ca trebuie sa se dea curs solicitarilor respective. Pe de alta parte, Guvernul ungar, Ungaria, nu poate sa faca altceva decat ceea ce este obligat prin Constitutia Ungariei si anume daca comunitatea maghiarilor din Transilvania si-a manifestat solicitarile legitime prin organizatiile care reprezinta aceasta comunitate in mod legitim, atunci noi trebuie sa o sprijinim. Nu putem face altceva decat ceea ce prevede Constitutia", a afirmat Nemeth Zsolt.

Pe de alta parte, referindu-se la criza economica, secretarul de stat a spus ca Ungaria "trateaza cu succes" efectele, iar "solutia pe termen lung se poarte defini prin programul Europa Crestina", care implica intarirea valorilor precum "munca, familia, comunitatea si respectful fata de traditie".

Potrivit lui Nemeth Zsolt, rezultatul cel mai important al politicii externe a Ungariei il reprezinta crearea conditiilor "coexistentei pasnice", oferta care a fost facuta de Guvernul de la Budapesta si din Romania.

"In ce priveste Europa Centrala si relatia Romania si Ungaria, pot sa va spun ca noi consideram ca aceasta regiune a Europei reprezinta solutia la problema si nu problema in sine. Aceasta problema se va solutiona daca legaturile vor deveni si mai stranse, cooperarea va deveni si mai stransa intre Romania si Ungaria, pentru ca exista un potential urias in aceasta regiune, in relatiile romano-maghiare, un potential pe care trebuie sa-l exploatam", a spus oficialul ungar.

Citeste si:
Orban: pentru mine democrația este fundamentală; declarațiile lui...
Orban: pentru mine democrația...

De la deschiderea festiva a universitatii de vara si a taberei "Balvanyos", denumita "Tusvanyos 24 - Timpul nostru!", de la Baile Tusnad, au lipsit presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, si vicepremierul ungar Semjén Zsolt, inscrisi in program.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.