Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Chisinau, ca vizitele din ultima perioada in China si Rusia ale unor oficiali romani sunt motivate de intentia de dezvoltare a schimburilor economice si nu inseamna ca Romania isi schimba politica externa.

Intrebat de jurnalistii moldoveni despre unele afirmatii recente din presa apropiata de Kremlin referitoare la aceasta schimbare in politica externa romaneasca, Basescu a raspuns ca un argument ferm referitor la faptul ca Romania nu face astfel de modificari "de la o zi la alta" este existenta bazelor militare americane pe teritoriul romanesc si dezvoltarea proiectului scutului antiracheta.

"Trebuie sa intelegeti ca Romania nu este o tara izolata care traieste numai in Uniunea Europeana sau numai in NATO. Ne dezvoltam relatiile si ne consolidam relatiile in toate directiile, catre toate punctele cardinale. Cu certitudine, daca priviti relatia romano-chineza, este o excelenta relatie politica la nivelul cooperarii institutiilor internationale, dar si la nivel bilateral, dar economic este o relatie in care Romania are un deficit foarte mare. In relatia comerciala este un deficit de 2,1 miliarde de euro", a afirmat Basescu in conferinta de presa dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, transmite MEDIAFAX.

De asemenea, el a aratat ca si in relatia cu Rusia este un deficit comercial mare al Romaniei.

"Cu Rusia avem, de asemenea, un deficit consistent al balantei de plati, datorita importurilor energetice pe care le facem. Rusia are investitii in Romania in industria aluminiului, in industria siderurgica, in industria petroliera; deci, avem o relatie si cu Rusia. Faptul ca se duce ministrul de Externe sau ca vine Nikolai Patrusev la Bucuresti nu inseamna o schimbare a politicii externe", a mai afirmat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.