Presedintele Traian Basescu a declarat la Chisinau ca poporul R.Moldova este latin si nu a vazut in randul acestuia "cetateni cu ochii oblici", convingerea sa fiind ca optiunea majoritatii populatiei tarii vecine este pentru integrarea europeana si ca nu are ce sa caute in Uniunea Eurasiatica.

"Poporul acestei tari este un popor latin, nu am vazut cetateni ai Republicii Moldova cu ochii oblici. Deci, cred ca optiunea este spre integrare europeana, iar daca vor aparea optiuni ale societatii civile, asa cum evolueaza foarte prolific numarul de ONG-uri pro-asiatice, sunt convins ca optiunea majoritatii populatiei va fi pro-europeana", a afirmat Basescu miercuri, in conferinta de presa comuna cu omologul sau de la Chisinau, Nicolae Timofti.

Potrivit MEDIAFAX, presedintele roman a aratat ca vizita sa la Chisinau vine intr-un moment foarte important pentru tara vecina, care se afla la cateva luni de semnarea la Summit-ul de la Vilnius a Parteneriatului Estic al Acordului de Asociere cu UE si a Acordului de Liber Schimb. Basescu a aratat ca tara vecina nu are alternativa la drumul european, "de apropiere de UE si viitoare integrare' si a reiterat ca Romania va ramane un "avocat fara rezerve" al acestui parcurs.

De asemenea, Basescu a spus ca nu isi poate explica optiunile spre o integrare a Republicii Moldova in Uniunea Eurasiatica, aparute in ultimul timp la unii politicieni din tara vecina, facand apoi referire la afirmatiile pe care liderul Partidului Comunist si fost presedinte la Chisinau, Vladimir Voronin, le facea in urma cu ceva ani, alaturi de el, privind drumul european al Republicii Moldova.

"Aici se pare ca in ultimele luni apare o opozitie interna, desi va rog sa ma credeti, va rog sa dati inapoi filmarile de la conferintele de presa pe care le-am avut cu fostul presedinte Voronin cand impreuna vorbeam de drumul european. Deci aici, tot la Chisinau, vorbeam despre optiunea guvernului din timpul presedintiei domnului Voronin, vorbeam despre drumul european. Acum inteleg ca domnul Voronin a uitat ca s-a nascut si ca are parintii la Dubasari si ca nu a putut trece frontiera sa isi vada mormantul parintilor cand era seful acestui stat. Si apar optiuni pe care eu nu mi le pot explica", a afirmat Basescu.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Totodata, intrebat daca inainte de Summit-ul de la Vilnius se asteapta la provocari din partea Moscovei in Gagauzia si Transnistria, Basescu a raspuns ca nu crede ca se va ajunge la asa ceva.

"Provocari din partea Moscovei nu cred. Moscova este capitala unui stat care se respecta prea mult ca sa vina in zona provocarilor organizate si sustinute de stat", a afirmat el.

Pe de alta parte, presedintele moldovean a spus ca interpreteaza ca "provocari" actiunile unor forte politice si parti ale societatii civile indreptate impotriva parcursului european al tarii.

"In Republica Moldova sunt forte care promoveaza alte idei decat cele ale guvernarii. E vorba de asa-numite societati civile care fac diferite actiuni legate de conferinte, seminarii, unde promoveaza ideea schimbarii de curs a Republicii Moldova catre asa-zisa Uniune Eurasiatica. Eu, dupa cate cunosc, nu exista inca aceasta uniune, despre ea se vorbeste. Provocari pot fi, singurul fapt ca se organizeaza astfel de actiuni, eu le consider tot provocari. Pot fi, dar noi le raspundem prin consecventa noastra, prin determinarea politicii noastre si a programului de guvernare indreptat spre integrarea europeana. Si o sa reusim", a spus Timofti.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Presedintele Traian Basescu face miercuri o vizita oficiala in Republica Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.