Liderul PDL Vasile Blaga a precizat luni ca in vremea ministrului de Interne Traian Igas MAI a fost mandatat sa negocieze cu Kazahstanul recuperarea integrala a creantelor Rompetrol, de 660 de milioane de dolari, iar MAI a format in acest scop o comisie condusa de secretarul de stat Dascalu.

Intrebat despre informatiile potrivit carora, in mandatul ministrului de Interne Traian Igas, DGIPI ar fi negociat cu oficiali din Kazahstan pentru recuperarea datoriilor pe care Rompetrol le avea la statul roman, Vasile Blaga a precizat ca statul roman apeleaza la toate parghiile pentru atingerea obiectivelor sale, iar obiectivul guvernelor PDL a fost incasarea in intregime a datoriei de 660 de milioane de dolari.

"Statul roman apeleaza la toate parghiile atunci cand ai de atins obiectivele. Obiectivul guvernelor noastre a fost incasarea in intregime a sumei de 660 de milioane de dolari. Ce s-a intamplat? Domnul Ponta a renuntat la 660 de milioane de dolari pentru 200 de milioane de dolari. Ori, mandatarea se poate face catre orice minister. A fost mandatat MAI, care a facut o comisie condusa de secretarul de stat Dascalu si din care au facut parte cine considera ca e nevoie ministrul respectiv", a explicat Blaga, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca ideea a fost aceea de a incasa in intregime cele 660 de milioane de dolari, iar Ponta "le-a vandut pe 200 de milioane".

"Conteaza mai putin cine a facut parte dintr-o astfel de comisie, conteaza daca interesul national este aparat si acest lucru domnul Ponta nu l-a facut", a mai spus Blaga, adaugand ca nu a negociat DGIPI aceasta recuperare a creantelor, ci MAI, iar daca din comisia condusa de un secretar de stat au facut parte "si altfel de persoane" nu e "nimic nou sub soare".

"Nu a negociat «doi si'un sfert». Din partea Guvernului a negociat MAI. Ca din comisia condusa de un secretar de stat au facut parte si astfel de persoane, nimic nou sub soare. Asta a fost optiunea, problema fundamentala este ca nu s-au inteles, nu au vrut sa vanda creante de 660 de milioane pe 200 de milioane, Ponta a facut-o, asta e problema. Cine a discutat nu a vrut sa renunte la interesele statului roman, indiferent cine a negociat", a declarat Blaga.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Blaga a spus ca aminteste ca OPSPI semnase memorandumul inca din 15 februarie, iar Ponta l-a facut public in mai.

"De ce in 15 februarie? Pentru ca in 18 februarie trebuia oprit procesul de la Constanta. Si a fost oprit pur si simplu, suspendat, asta a fost o prima conditie a kazahilor. (...) Noi nu ne-am batut joc de statul roman cum a facut Ponta", a adaugat Vasile Blaga.

"Gandul" scrie ca in numele statului au negociat, in secret, mai bine de un an si jumatate, agentii Departamentului de Informatii si Protectie Interna ai Ministerului de Interne, adica oamenii "Doi si'un sfert", asa cum a declarat la Interviurile Gandul actualul sef al OPSPI, Gabriel Dumitrascu, cel care a semnat in februarie 2013 intelegerea finala cu kazahii.

Contactat de "Gandul", ministrul de la acea vreme, Traian Igas, declara: "In negocierile pe care noi, Ministerul de Interne, le-am avut, lucrurile stateau altfel. Negocierile s-au dus la sange, iar rezultatul este mult, mult peste ce s-a obtinut acum". El a vorbit despre "oamenii din Ministerul de Interne" care "nu au avut de obtinut suma minima, ci ceea ce statului i se cuvenea".

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

Mai mult, Igas admite ca discutiile nu au fost purtate de decidenti politici, ci de un alt tip de personal, avand in vedere caracterul secret al documentelor rezultate, dar evita sa mentioneze deschis oamenii "Doi si'un sfert". "In Ministerul de Interne au ramas documentele, care au un caracter aparte, dar pe care primul-ministru Ponta sau ministrul Stroe, daca e adevarat ministru, n-au decat sa le faca publice. Vorbesc de sumele negociate", spune Igas.

Intrebat explicit de implicarea celor din DGIPI in discutiile cu oficialii kazahi, Igas a spus: "Nu mai intru in alte detalii".

Presedintele Traian Basescu a solicitat recent Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea memorandumului Rompetrol, in sensul respingerii acestei legi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.