Mai mult de jumatate din actele aprobate de cele doua Camere ale Parlamentului in prima sesiune a legislaturii 2012 - 2016 reprezinta ordonante si ordonante de urgenta ale Guvernului, arata o analiza realizata de politicieni.mediafax.ro.

Din informatiile de pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului, rezulta ca 60% din cele 205 acte normative aprobate de Senat in prima sesiune a actualei legislaturi sunt ordonante si ordonante de urgenta, doar 11% din actele aprobate fiind propuneri legislative ale parlamentarilor. La Camera Deputatilor, din cele 220 de proiecte devenite legi in 2013, 142 (63%) se refera la aprobarea unor ordonante sau ordonante de urgenta ale Guvernului.

Potrivit MEDIAFAX, din aceleasi date publice rezulta ca, desi 60% din actele aprobate de Parlament anul acesta au fost emise de Guvern, aceasta institutie a initiat doar un sfert din proiectele inregistrate in aceeasi perioada la cele doua Camere parlamentare.

In sesiunea care s-a incheiat in 26 iunie, Senatul a inregistrat 411 proiecte de lege si propuneri legislative, din care circa un sfert (107) reprezinta ordonante de urgenta si proiecte de lege initiate de Guvern. Alte 304 proiecte si propuneri au venit din partea parlamentarilor, in principal de la deputati (168), restul fiind propuse de senatori (48) sau fiind comune, respectiv sprijinite de membri ai ambelor camere parlamentare (88).

In aceeasi perioada, Senatul a adoptat 205 dintre proiectele si initiativele primite, jumatate dintre acestea - 123- fiind ordonante si ordonante de urgenta, 58 – proiecte de lege initiate de Guvern si doar 24 propuneri legislative ale parlamentarilor. Conform acelorasi surse, 50 dintre ordonantele aprobate de Senat au fost inregistrate in actuala sesiune, altele 12 depuse anul acesta fiind in lucru la comisii ori in plen.

Senatul are acum in lucru 284 de acte normative, din care jumatate (146) au fost doar inregistrate si nu au fost repartizate comisiilor, in timp ce altele 95 se afla la comisii, 38 au fost trecute pe ordinea de zi, iar cinci urmeaza a fi reexaminate.

In acelasi interval, la Camera Deputatilor, au fost inregistrate 243 de initiative privind acte normative, din care un sfert au fost ordonante (10) sau ordonante de urgenta (47). Din cele 220 de acte normative aprobate de Camera Deputatilor si devenite legi in 2013, in jur de 140 se refera la aprobarea unor ordonante sau ordonante de urgenta ale Guvernului.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Camera Deputatilor mai are in lucru, in acest moment, 356 de initiative si proiecte de acte normative depuse in 2013 sau in anii anteriori, din care 276 sunt la comisii, 46 au fost ori sunt pe cale sa fie incluse in ordinea de zi, 22 sunt la reexaminare ori mediere, iar 12 sunt in control al constitutionalitatii.

Conform datelor publice, in legislatura anterioara, in perioada februarie – decembrie 2012, Senatul a inregistrat 444 de initiative si proiecte de acte normative, din care 125 au fost ordonante si ordonante de urgenta. In aceeasi perioada, la Camera Deputatilor, au fost inregistrate 474 de initiative si proiecte de acte normative, din care 119 au fost ordonante si ordonante de urgenta.

In prima sesiune din aceasta legislatura, pentru adoptarea actelor normative inregistrate, Senatul s-a reunit in plen in 37 de sedinte, Camera Deputatilor in 48 de sedinte, iar numarul sedintelor comune pe care cele doua Camere ale Parlamentului le-au avut este de 12. In sedintele in plen, senatorii au lansat 1.792 de declaratii politice, interpelari si intrebari, in timp ce numarul declaratiilor politie, intrebarilor si interpelarilor venite de la deputati se ridica la 1.977.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.