Liderul PNL Crin Antonescu a precizat, vineri, ca in urma observatiilor ridicate de Comisia de la Venetia, din proiectul de Constitutie se va scoate termenul "decizie" din sintagma care definea Parlamentul ca "for de dezbatere si decizie".

El a spus ca formula modificata reia vechea formula din Constitutie, respectiv "organul reprezentativ suprem al poporului roman" si adauga sintagma "forul de dezbatere si decizie al natiunii".

Potrivit MEDIAFAX, Antonescu a admis ca, in urma observatiilor reprezentantilor Comisiei de la Venetia, se va renunta la termenul "decizie", care nu va mai fi inserat in proiectul de Constitutie in legatura cu Parlamentul.

"O observatie a invitatilor nostri a fost aceea ca termenul «decizie» ar putea sa nasca interpretari prea largi, pentru ca sunt tot felul de decizii, iar unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. In sensul acesta, desi evident nu asta era intentia celui care a propus acest amendament, cred ca vom renunta la termenul de «decizie» ca sa nu se poata naste confuzii, desi Constitutia descrie foarte clar dupa aceea care sunt prerogativele si ale Parlamentului, si ale Guvernului, si ale presedintelui", a spus Antonescu.

El l-a criticat, totodata, pe presedinteleTraian Basescu pentru faptul ca "strecoara voit" o confuzie despre proiectul Constitutie cand afirma ca acesta ar institui Parlamentul ca putere suprema in stat, desi a admis ca se va renunta la sintagma care defineste Legislativul ca for de "decizie" al natiunii.

"Exista un articol si acum in Constitutie care descrie, califica Parlamentul drept organismul reprezentativ suprem al poporului roman. Am vazut din pacate ca domnul Basescu strecoara voit o confuzie afirmand ca, de pilda, aceasta Constitutie revizuita ar institui ca putere suprema Parlamentul, ceea ce este o minciuna. Nimeni nu a vorbit de putere suprema. Dimpotriva, Constitutia vorbeste in continuare si incearca sa vorbeasca mai detaliat chiar despre separatia, echilibrul si cooperarea loiala a puterilor in stat", a spus Antonescu.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Digi 24, ca in privinta proiectului de revizuire a Constitutiei a decis "o gasca", iar formularea privind Parlamentul ca "putere suprema in stat" afecteaza conceptul de echilibru intre puterile statului, chestiune care reprezinta partea cea mai reusita din actuala Constitutie.

Secretarul Comisiei de la Venetia, Thomas Markert, a declarat, vineri, ca in ceea ce priveste limitarea puterilor presedintelui si scoaterea acestuia din sfera executiva prin intarirea Parlamentului nu exista din partea Comisiei "nicio obiectie de principiu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.