UDMR nu accepta regiunile administrative deoarece infiintarea lor ar fi o "greseala capitala", spune presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit caruia se vrea "recentralizare si golire de atributii", in conditiile in care "pana si Ceausescu a inteles ca nimeni nu fuge" cu judetele maghiare.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, la deschiderea oficiala a celei de-a zecea editii a taberei "Tineretul si Uniunea Europeana" de la Izvoru Muresului, judetul Harghita, ca discutiile purtate cu partidele care formeaza coalitia de guvernare pe tema raportului privind modificarea Constitutiei s-au finalizat cu obtinerea unor "rezultate importante", precum includerea minoritatilor nationale in randul factorilor care formeaza statul, dreptul minoritatilor de a-si infiinta institutii propri, utilizarea libera a simbolurilor comunitatilor nationale si consultarea reprezentantilor acestora atunci cand sunt luate decizii care vizeaza viata membrilor unei comunitati, transmite MEDIAFAX.

Kelemen a afirmat, insa, ca nu este de acord cu regiunile administrative care vor declansa "o asimilare" in secuime.

"Daca se infiinteaza regiunile administrative, peste tot vom fi in minoritate. Nu putem numi asta decat «asimilare» si asta inseamna inceputul sfarsitului, in sens politic", a spus Kelemen.

Potrivit presedintelui UDMR, aparitia unui nou nivel administrativ ar insemna mai multa birocratie, mai multi bani cheltuiti "din buzunarul fiecarui om", efectele pe termen scurt, mediu si lung ale regionalizarii ducand la "o catastofa in ceea ce priveste administrarea tarii".

Kelemen Hunor considera ca regiunile administrative vor "subordona” consiliile judetene si locale, ceea ce reprezinta "o recentralizare".

"Intentia este clara, o recentralizare, o golire de atributii, de la judet, de la administratia locala. Asta inseamna ca in Harghita, in Covasna, in Mures noi nu vom mai conta, ceea ce nu putem accepta. Nu putem accepta o asimilare de acest gen, cand, pana si Ceausescu si-a dat seama ca vrei, nu vrei, iti plac, nu-ti plac, maghiarii traiesc in aceasta zona si nimeni nu a fugit cu Harghita si cu Covasna pe spate, sub brate sau in rucsac si nu va fugi nici in continuare. Deci, din acest punct de vedere eu cred ca trebuie o abordare mult mai responsabila si nu se poate discuta doar aritmetic: «domnule, daca avem 70 la suta, facem ce vrem cu tara asta si nu conteaza alte pareri si alte perspective». Noi nu vrem sa acceptam, consideram ca este o greseala si o catastrofa, este o greseala capitala”, a spus Klemen Hunor.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In opinia liderului UDMR, Romania nu are nevoie de regiuni administrative, de vreme ce nici UE nu le-a cerut, iar afirmatia potrivit careia in absenta acestora nu vor putea fi absorbite fonduri europene reprezinta "o minciuna absolut clara”.

"Eu sper ca pana la votul in Parlament vom avea posibilitatea de a deschide din nou discutia in comisie, fiindca atat Consiliul Legislativ, probabil si Curtea Constitutionala vor formula obiectii serioase si nu stim ce va spune Comisia de la Venetia, dar majoritatea formata din PNL-PSD a promis ca va tine cont de observatiile Comisiei de la Venetia", a conchis Kelemen Hunor.

Aproximativ 250 de tineri maghiari participa la cea de-a zecea editie a taberei "Tineretul si Uniunea Europeana", organizata de UDMR in statiunea Izvoru Muresului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.