Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca punctul de vedere al Consiliului Legislativ asupra proiectului de revizuire a Constitutiei confirma criticile PDL in ceea ce priveste modificarile propuse, in special in ceea ce priveste presedintele parte a puterii executive si referendumul.

Blaga a fost intrebat cum vede avizul Consiliului Legislativ asupra proiectului de revizuire a legii fundamentale.

"Cum ne asteptam, o mare parte dintre observatiile pe care noi le-am facut, PDL, se regasesc in pozitiile Consiliului Legislativ. Noi discutam de o Constitutie revansarda, de faptul ca presedintele este scos din puterea executiva, ca practic discutam de o republica parlamentara - eu ii spun semi-parlamentara doar pentru faptul ca le-a fost frica sa treaca la alegerea presedintelui prin vot direct - pentru ca atributiile i le-au scos. De la desemnarea premierului, de la responsabilitatile pe care le are un presedinte in situatiile de conflict cu justitia, ministri ai Guvernului si asa mai departe. Cel mai important, faptul ca l-au scos din puterea executiva", a declarat Blaga, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, el a precizat ca prevederile din proiectul de revizuire asupra carora Consiliul Legislativ a ridicat un semn de intrebare priveste referendumul si convocarea acestuia, ce poate fi cenzurat de Parlament.

"Referirile la referendum, nu poate Parlamentul sa treaca peste vointa populara pana la urma, ca si Parlamentul este ales tot de popor, deci nu poti sa nu tii cont de vointa poporului atunci cand sute de mii de oameni se pronunta in dorinta de a organiza un referendum, sa vii tu pur si simplu sa spui ca nu pot sa desfasoare acest referendum", a mai spus liderul PDL.

Blaga a precizat ca PDL este de acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ.

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil proiectului de revizuire a Constitutiei, insa cu o serie de observatii. In avizul Consiliului Legislativ, obtinut de MEDIAFAX, sunt semnalate o serie de inadvertente sau propuneri contradictorii in proiectul de revizuire a Constitutiei, atat in ceea ce priveste Parlamentul, cat si in cazul referendumului sau raporturilor dintre seful statului si Legislativ, precum si in cazul regimului proprietatii, cat si in cel al normelor privind presa.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.