Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca actualul proiect de regionalizare nu pare a duce la simplificarea functionarii statului, ci la aparitia unei noi birocratii.

El a facut aceasta declaratie dupa depunerea juramantului de investitura in functia de judecator al Curtii Constitutionale de catre Valer Dorneanu, Mona Pivniceru si Daniel Morar, in prezenta presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

"Acuma, regionalizarea nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unor etaje intermediare, la o noua birocratie", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca banii gestionati la nivelul regiunilor vor fi impartiti judetelor pentru dezvoltare pe doua principii, unul al "solidaritatii", iar altul pe proiecte intr-un mecanism similar accesarii fondurilor UE.

Dragnea a sustinut ca fondurile din bugetul de stat alocate regiunilor vor fi stabilite in continuare prin legea bugetului, iar structurile regionale vor distribui judetelor fonduri pentru dezvoltare prin doua modalitati.

Dragnea a mai precizat ca presedintilor de consilii judetene vor ramane cu aceleasi competente in urma regionalizarii, iar forurile pe care le conduc cu aceleasi fonduri de la buget la care se vor adaugat bani suplimentari.

Totodata, el a afirmat ca va fi infiintata institutia prefectului regional, care va fi in subordinea Guvernului, iar in cazul judetelor vor ramane subprefecti.

In ceea ce priveste Consiliul Regional, vicepremierul a declarat ca rolul principal al acestuia va fi acela de a coordona activitatile consiliilor judetene in domeniul dezvoltarii regionale.

In cazul resedintelor- capitala a regiunilor, Dragnea a sustinut ca acestea vor fi decise in ultima instanta deoarece va fi "cel mai tensionat lucru si va genera cea mai multa patima".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.