Traian Basescu a declarat, luni, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noii judecatori ai CC, ca singura justificare de revizuire a legii fundamentale era referendumul din 2009, iar ceea ce se intampla acum cu revizuirea Constitutiei reprezinta "un risc de blocare a statului".

Presedintele a spus ca, de multe ori, in Romania nu s-a dovedit usor de a mentine statul de drept in liniile sale constitutionale.

"As privi spre viitorul apropiat. In mainele CC va fi noua Constitutie a Romaniei. Nu preget sa mentionez ca in momentul de fata si-a pierdut rostul de a fi revizuita. Singurul element care a stat la baza revizuirii Constitutiei a fost legat de politica de simplificare a statului si de a raspunde referendumului din 2009", a continuat seful statului, transmite MEDIAFAX.

Traian Basescu a mentionat ca astazi se elaboreaza o noua Constitutie, dupa ce propunerea initiala de revizuire a fost respinsa, "o Constitutie care incepe sa nu mai semene a lege a legilor".

"Vreau sa subliniez, nu pentru ca as critica pe cineva, dar in fata judecatorilor CC am obligatia sa spun ce gandesc. Revizuirea Constitutiei in baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuire. Ceea ce se face in momentul de fata nu are decat rostul de a complica functionarea statului. (...) As spune ca revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului", a sustinut presedintele Basescu.

"Constitutia nu da solutii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii. (...) Nu stim unde vrem sa ajungem exact", a mai spus Basescu.

El a mai afirmat ca proiectul actual al Constitutiei "nu inseamna simplificarea statului, si complicarea lui".

"Am si o alta ingrijorare: daca un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. (...) Cred ca sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumul exprima suveranitatea poporului, asa cum se spune in Constitutie. Este una din marile mele ingrijorari si voi reactiona decent, dar voi reactiona la neluarea in considerare a referendumului din 2009", a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.