Noii judecatori ai Curtii Constitutionale, Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, au depus juramantul de investitura, luni, in fata sefului statului, intr-o ceremonie desfasurata la Palatul Cotroceni.

La ceremonie au asistat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Crin Antonescu si, respectiv, Valeriu Zgonea, precum si judecatorii CC si consilieri din cadrul Administratiei prezidentiale.

Noii judecatori sunt numiti pentru un mandat de noua ani.

Potrivit MEDIAFAX, Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu ii vor inlocui pe judecatorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, carora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.

Luna aceasta va expira si mandatul de presedinte CC al lui Augustin Zegrean. Judecatorul a fost desemnat, pe 17 iunie 2010, in functia de conducere a institutiei, functie pe care o poate ocupa vreme de trei ani. Insa, potrivit Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, mandatul presedintelui poate fi reinnoit.

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, CC se compune din noua judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit, trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. De asemenea, acelasi articol prevede ca CC se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

In articolul 61 din Legea 47/1992 se precizeaza ca judecatorii CC trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, iar functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.