Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, ca este convins ca, in situatia in care PDL va decide sa boicoteze referendumul pentru Constitutie, va avea succes intrucat sustine "un vot al poporului".

Ioan Oltean a declarat ca PDL este nemultumit de faptul ca opinia opozitiei nu este luata in considerare de Comisia de revizuire a Constitutiei.

"Din pacate, ritmul extrem de alert in care se desfasoara activitatea (Comisiei de revizuire a Constitutiei - n.r.), componenta si competenta celui care conduce comisia creeaza conditii optime pentru a transforma intreaga dezbatere intr-o competitie de orgolii intre juristii PSD si cei ai PNL. Opozitia este aproape neglijata in aceasta activitate. De altfel, principalele propuneri de revizuire a Constitutiei de pana acum au fost respinse", a spus Oltean, potrivit MEDIAFAX.

El s-a referit in special la faptul ca aceasta comisie s-a pronuntat "foarte ferm" ca Romania va avea in continuare un Parlament bicameral cu un total de 300 de deputati, numarul de senatori urmand sa fie stabilit prin legea organica, la care se alatura parlamentarii minoritatilor nationale.

"La un calcul foarte simplu, rezulta ca Romania va avea, in continuare, peste 400 de parlamentari fara sa existe o modificare substantiala in privinta aceasta. Constatam ca s-a incalcat in mod arbitrar vointa poporului exprimata la referendumul din noiembrie 2009, incalcandu-se, in felul acesta, articolul 2 al Constitutiei in care se spune ca suveranitatea nationala apartine poporului care si-o exercita si prin referendum. Chiar daca a fost un referendum consultativ, poporul s-a pronuntat intr-o proportie covarsitoare in favoarea unui Parlament unicameral si in favoarea unui numar maxim de 300 de parlamentari", a spus Oltean.

El a amintit si de decizia Curtii Constitutionale nr. 682 din 27 iunie 2012, potrivit careia nu este admisibil intr-un stat de drept ca vointa populara exprimata cu o larga majoritate, in cazul de fata 83,31 la suta din voturile valabil exprimate, sa fie ignorata de reprezentantii alesi ai poporului.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

"Iata ca alesii poporului au incalcat in mod flagrant, in mod arbitrar, aceasta vointa. De altfel, asa ceva nu e posibil decat in democratia romaneasca. In alte democratii, vointa poporului exprimata in cadrul unor referendumuri, chiar de natura consultativa, este respectata de alesii respectivi", a spus Oltean.

Liderul PDL a dat ca exemple situatii din Canada, Norvegia si Danemarca.

"PDL apreciaza ca e o prima motivatie foarte serioasa de a se exprima prin vot negativ impotriva Constitutiei si de a deschide drumul spre o motivatie pertinenta de a boicota referendumul care va fi organizat in privinta adoptarii Constitutiei. PDL nu poate fi impotriva vointei populare, nu poate sustine alta teza decat cea pe care poporul a exprimat-o prin votul suveran. De aceea, sunt create conditiile favorabile pentru un boicot al referendumului din partea PDL", a spus Oltean.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Intrebat daca el crede ca un astfel de demers va avea succes la populatie, Oltean a raspuns: "Eu sunt absolut convins ca vom avea succes, intrucat boicotarea noastra este in consens cu vointa populara. De fapt, sustinem un vot al poporului (...) Eu cred ca vom avea mare succes. Daca cvorumul de prezenta ramane cel actual in ce priveste Constitutia pe un asemenea fond, eu cred ca PDL va avea succes daca vom ramane fermi pe pozitia boicotarii referendumului, in sensul ca mesajul nostru va fi corect receptat si poporul nu va fi de acord sa voteze o Constitutie care ii incalca propria vointa. Mesajul va fi - nu va prezentati la vot ca sa nu aveti un Parlament aidoma cu cel actualmente in exercitiu".

Intrebat de ce PDL nu alege sa indemne populatia sa se prezinte la vot si sa se pronunte impotriva, Ioan Oltean a spus ca sansele de a nu vota Constitutia sunt mai mari daca PDL va incerca sa determine poporul sa nu se prezinte la vot decat sa se prezinte si sa voteze impotriva.
Intrebat cand va fi luata o decizie ferma in privinta unui eventual boicot, Ioan Oltean a raspuns: "Probabil ca nu va fi foarte tarziu pentru ca principala noastra propunere de revizuire a Constitutiei era legata de Parlament unicameral si numar de parlamentari. Sa vedem cum se va definitiva, in ultima instanta, si sistemul de vot, de repartizare a mandatelor si alte chestiuni care vizeaza propunerile noastre, dar, in momentul acesta, avem o motivatie extrem de temeinica de a ne pozitiona ferm pe o asemenea conduita".

Citeste si:
Dosarul de coruptie al lui Ioan Oltean, retrimis la DNA
Dosarul de coruptie al lui...

Comisia de revizuire a Constitutiei a respins, joi, amendamentul formulat de PDL pentru introducerea notiunii de Parlament unicameral in Legea fundamentala, majoritatea membrilor acestui for exprimandu-se pentru mentinerea sistemului bicameral.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.