Propunerea initiata de deputatul Eugen Nicolicea si senatorul Ioan Toma referitoare la instituirea formulei "Nihil sine Deo" ca deviza a Romaniei nu a intrunit, joi, numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata de Comisia de revizuire a Constitutiei, desi majoritatea membrilor a votat "pentru".

Propunerea a intrunit 11 voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si nicio abtinere, fiind considerata neadoptata intrucat nu a intrunit majoritatea de doua treimi, cu care se adopta amendamentele in comisia de revizuire a Constitutiei.

Potrivit MEDIAFAX, aceasta propunere a fost disputata in comisie, in conditiile in care mai multi membri, inclusiv presedintele Senatului, Crin Antonescu, au sustinut introducerea devizei "Nihil sine Deo" ca deviza a statului roman.

Argumentele aduse in favoarea introducerii acestei devize au vizat caracterul istoric, de traditie, al acesteia, fiind deviza Casei Regale, dar si faptul ca este o formula simbolica, de prestigiu pentru Romania.

Argumentele contra, ridicate de deputatii Petre Roman si Marton Arpad, au vizat faptul ca o astfel de deviza, introdusa in corpul Constitutiei, la unul dintre articole, produce efecte juridice si, pe de alta parte, corespunde unui anumit tip de regim politic.

Mai mult, cei care au argumentat impotriva au aratat ca o astfel de deviza ar crea o problema pe fond pentru cei care nu au o credinta religioasa.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca in Comisia de revizuire a Constitutiei se va repune in discutie subiectul legat de deviza "Nihil sine Deo".

"Se va repune in discutie, pentru ca nu s-a argumentat complet, si propunerea unei devize, deviza «Nihil sine Deo», deviza traditionala a Casei Regale si a statului roman, pentru ca exista, si probabil stim foarte bine, numeroase exemple in acest sens. Este o discutie care se va relua maine (joi, n.r.)", spunea Antonescu.

"Nihil sine Deo" ("Nimic fara Dumnezeu" in latina, n.r.) este un dicton folosit ca motto de catre familia regala de origine germana Hohenzollern-Sigmaringen.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Aceasta formula a fost utilizata ca motto in Regatul Romaniei sub conducerea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen (1878 - 1947).

Motto-ul este afisat in incaperile din Castelul Peles si in insemnele Casei Regale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.