Comisia pentru revizuirea Constitutiei a mentinut, marti, actualele prevederi privind retinerea maxima de 24 de ore a persoanelor, iar in cazul arestarii preventive a fost introdusa notiunea ca cercetarea si judecarea cauzelor penale se face de regula fara privarea de libertate a persoanei.

"Cercetarea si judecarea in procesul penal se face fara privarea de libertate. In mod exceptional si motivat arestarea preventiva se dispune de judecator in conditiile legii si numai in cursul procesului penal", prevede amendamentul adoptat cu 18 voturi "pentru" si 2 abtineri in cazul articolului 23, alineatul 4 din Constitutie, transmite MEDIAFAX.

In forma actuala a Legii fundamentale se precizeaza ca "arestarea preventiva se dispune de judecator si numai in cursul procesului penal".

De asemenea, la nivelul comisiei de revizuire a Constitutiei a fost mentinuta prevederea conform careia "retinerea nu poate depasi 24 de ore".
Membrii comisiei de revizuire au adoptat si un amendament propus de Forumul Constitutional prin care autoritatile sunt obligate sa prezinte motivele "conducerii administrative" in mod similar cu situatia retinerii sau arestarii.

"Celui condus administrativ, retinut sau arestat i se aduc de indata la cunostinta, in limba pe care o intelege, motivele conducerii adminstrative, ale retinerii sau ale arestarii, iar invinuirea, in cel mai scurt termen; invinuirea se aduce la cunostinta numai in prezenta unui avocat, ales sau numit din oficiu", prevede amendamentul adoptat in comisie.

In forma actuala, aducerea la cunostinta a motivelor din partea organelor statelor este prevazuta doar in cazul retinerii sau arestarii: "celui retinut sau arestat i se aduc de indata la cunostinta, in limba pe care o intelege, motivele retinerii sau ale arestarii, iar invinuirea, in cel mai scurt termen; invinuirea se aduce la cunostinta numai in prezenta unui avocat, ales sau numit din oficiu".

De asemenea, membrii comisiei parlamentare au adoptat un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu prin care sunt completate actualele prevederi ale Constitutiei prin introducerea unui nou alineat la articolul 23: "Este interzisa folosirea probelor obtinute in mod ilegal".

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

In plus, un alt amendament propus de Forumul Constitutional si adoptat introduce dreptul partilor in cadrul unui proces de a beneficia de timpul necesar pregatirii apararii.

Astfel, articolul 24, alineatul 2 va prevedea ca "in tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu si de a dispune de timpul si inlesnirile necesare pentru pregatirea apararii", spre deosebire de actuala forma a Constitutiei: "In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.