Participantii la Congresul UDMR au adoptat un document cu propunerile Uniunii pentru revizuirea Constitutiei, in care se recomanda o clauza care sa ofere posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special.

Potrivit documentului adoptat, sambata, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomanda ca, pe langa limba romana, in unele regiuni limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala.

"Recomandam o clauza constitutionala care sa ofere posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe langa limba romana, in unele regiuni, limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala. Recomandarile noastre se refera in primul rand la situatia constitutionala si de drept civil a comunitatii noastre etnice: recomandam din nou radierea conceptului statului national. Consemnarea caracterului national al statului in Constitutie este un anacronism care, cu toate ca nu poate fi interpretat in termeni juridici, poate servi drept baza unor masuri discriminatorii impotriva minoritatilor etnice sau respingerii unor creante indreptatite ale minoritatilor. Recomandam totodata ca legea sa recunoasca minoritatile nationale ca elemente constitutive ale statului, pentru ca acest principiu constitutional poate crea egalitatea reala in drepturi nu doar intre indivizi ci si intre comunitati, in primul rand intre majoritatea romana si nationalitatile istorice de pe teritoriul Romaniei, conform celor stipulate in Declaratia de la Alba Iulia din 1918", se arata in documentul citat, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, UDMR recomanda folosirea libera a simbolurilor nationale si specifice comunitatilor, considerand ca orice limitare a acestora "reprezinta o incalcare a normelor si exercitiului international in domeniul drepturilor omului si a valorilor europene".

"Avem nevoie de o Constitutie care sa includa valorile comunitatii noastre maghiare. Suntem convinsi de faptul ca relatia interetnica bazata pe egalitate lingvistica, culturala, religioasa si nationala este interesul intregii societati din Romania, iar Constitutia trebuie sa garanteze acest fapt. Este important ca modificarea Constitutiei sa aiba un veritabil sens si ca procesul sa nu ramana doar o incercare de a ne adapta unor asteptari externe. Pe de alta parte, trebuie sa evitam orice intentie din partea coalitiei de guvernare, cu o majoritate de peste doua treimi, de a-si urma propriile interese in alcatuirea noii Constitutii", se mai arata in documentul adoptat.

Citeste si:
Procesul de aplicare pentru un credit ipotecar: 3 pași de urmat și...
Procesul de aplicare pentru...

In pachetul de recomandari al UDMR pentru modificarea Constitutiei mai figureaza Parlamentul bicameral, "cu o mai rationala distribuire a competentelor intre cele doua camere", dar si ca legea fundamentala "sa declare principiul proportionalitatii etnice in administratia locala si centrala, in institutii descentralizate si in unitati militarizate".

"Recomandam radierea posibilitatii ordonantelor guvernamentale de urgenta si a asumarii raspunderii de catre Guvern pentru proiecte legislative. Recomandam drepturi decizionale mult mai ample pentru autoritati locale, cu implementarea integrala a principiului subsidiaritatii. Recomandam includerea in Constitutie a faptului ca statul reactioneaza fata de orice discurs al urii, orice instanta a antisemitismului, a atacului impotriva etniei maghiare", se mentioneaza in document.

Citeste si:
CCR dezbate sesizarea care priveste desemnarea lui Orban in functia de
CCR dezbate sesizarea care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.