Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca Romania nu a declansat procedura diplomatica pentru functia de secretar general al NATO, scrie MEDIAFAX.

Actualul secretar general al NATO a fost intrebat, la declaratia de presa de dupa intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Romaniei, daca este de parere ca succesorul sau la conducerea Aliantei poate fi un roman.

Presedintele Basescu a intervenit, tinand sa spuna ca Romania nu a declansat proceduri diplomatice sau de alta natura in acest sens.

"Romania nu a declansat nicio procedura diplomatica sau de alta natura legata de aceasta functie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are inca un an si jumatate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grabita", a spus Basescu.

Presedintele a mai declarat l-a informat pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, asupra faptului ca Romania va avea o crestere de 0,3% in 2014 si ca in 2016 va reintra in obligatiile asumate la intrarea in NATO privind asigurarea a 2% din PIB pentru Armata.

"Am avut discutii cu privire la - si aici a fost un subiect pe buna dreptate ridicat de secretarul general NATO legat de bugetul Apararii - Romania nerespectand in ultimii ani obligatia asumata prin Tratatul de Aderare de a asigura 2% din PIB ca buget al Apararii in fiecare an. L-am informat pe secretarul general ca vom avea o crestere de 0,3 procente anul viitor fata de anul acesta si in 2016 vom reintra in obligatiile asumate la intrarea in NATO", a spus Basescu.

Cu privire la proiectul Deveselu, presedintele a informat presa ca Romania nu poate accepta propaganda facuta de posturi din afara tarii, potrivit careia proiectul de la Deveselu implica riscuri pentru alte state.

"L-am informat pe domnul secretar general despre proiectul Deveselu si am dezavuat unele declaratii care amplifica riscurile pentru Romania si le vedem ca apar pe la diverse posturi, ce-i drept din afara Romaniei, apar tot felul de declaratii belicoase", a spus Basescu, in conferinta de presa care a urmat intalnirii cu Rasmussen.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

El a mentionat ca sistemul amplasat pe teritoriul Romaniei este defensiv si "propaganda legata de riscurile la adresa altor state este doar o propaganda", care este dezavuata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.