Presedintele Colegiului Medicilor din Romania si rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, a pierdut la Curtea de Apel Pitesti procesul in care a contestat decizia Agentiei Nationale de Integritate privind conflictul de interese in care s-ar fi aflat.

Curtea de Apel Pitesti a respins cererea lui Vasile Astarastoae de anulare a hotararii ANI din decembrie 2011, prin care institutia a stabilit ca directorul Institutului de Medicina Legala Iasi si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi s-ar fi aflat in conflict de interese, intrucat a semnat zece contracte de munca, respectiv de prestari servicii, in valoare totala de 204.759 de lei, incheiate intre el si cele doua institutii pe care le conducea, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana.
Decizia Curtii de Apel Pitesti nu este definitiva, putand fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit MEDIAFAX, primul termen al acestui dosar a fost judecat la Curtea de Apel Iasi, dosarul fiind apoi mutat, la cererea lui Vasile Astarastoae, la Curtea de Apel Pitesti.

Vasile Astarastoae a fost reclamat de Agentia Nationala de Integritate la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Agentia Nationala de Integritate anunta, in decembrie 2011, ca a constatat ca Vasile Astarastoae ar fi fost in conflict de interese si ar fi comis abuz in serviciu cand a semnat contractele de munca si de prestari servicii intre el si Institutul de Medicina Legala Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, institutii pe care le conducea, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana. Cei doi ar fi obtinut astfel 204.759 de lei.

ANI preciza ca Vasile Astarastoae a fost numit rector pentru perioada 2008 - 2012, fiind implicit si ordonator principal de credite al UMF Iasi. Din 1 mai 2010, Vasile Astarastoae a participat, in baza a patru contracte de munca, respectiv de prestari servicii, la impementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atat in calitate de reprezentat legal al UMF Iasi - institutie publica partenera in proiect -, cat si in calitate de salariat.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Totodata, incepand din 2001, Vasile Astarastoae a fost si director al Institutului de Medicina Legala Iasi. IML Iasi, reprezentat legal de catre Vasile Astarastoae, a incheiat trei contracte civile de munca, respectiv de prestari servicii, cu fiica acestuia, Daniela Astarastoae, si trei contracte cu el, preciza ANI in raportul privind conflictul de interese.

In 21 decembrie 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Iasi l-au trimis in judecata pe Vasile Astarastoae, alaturi de alte 18 persoane din conducerea UMF Iasi sau reprezentand mai multe firme, intr-un alt dosar privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii iesene, proiect realizat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind de 6,4 milioane de lei.

Vasile Astarastoae a fost acuzat de procurorii DNA Iasi de aderare si constituire de grup infractional organizat, iar printre persoanele trimise in judecata alaturi de el se numara doi directori din cadrul UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniel Drugus, precum si reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat ca ar fi dat mita conducerii UMF pentru a castiga licitatia.

Citeste si:
Camera Deputatilor: Faptele de incompatibilitate sau de conflict de...
Camera Deputatilor: Faptele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.