Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu solicita transportatorilor care afirma ca li se cere mita sa ii prezinte cazuri concrete si spune ca intre institutia pe care o conduce si patronatele de profil nu poate fi vorba despre o lipsa de dialog.

"Am inteles de la unii transportatori ca reprezentanti ai unor institutii de aici iau mita. Daca iau mita, iau mita de la dumnealor. Asa ca ii rog prin dumneavoastra, mass-media, direct, sa vina unul dintre ei si sa-mi spuna ca cineva ia mita. Si daca nu-l dau eu afara, dati-ma dumneavoastra pe mine! Caut de foarte mult timp pe cineva care ia mita", a spus miercuri ministrul Transporturilor, intr-o conferinta de presa.

Potrivit MEDIAFAX, el a adaugat ca a avut foarte multe informatii pe surse, dar isi doreste sa i se semnaleze cazurile concrete.

"Eu le garantez ca ii dau pe toti afara si ii dau si pe mana justitiei pe toti cei care se ocupa de astfel de chestiuni si in felul asta facem curatenie. (...) Nu poti sa vii tu, cel care dai spaga, sa spui ca unii iau spaga. Ori minti, ori daca nu, esti complice cu ei", a afirmat ministrul.

El a reiterat miercuri ca a amanat pentru inceputul anului viitor termenul privind obligativitatea afisarii unor placute de catre transportatori.

Conform unui ordin anterior, autovehiculele de transport marfa de peste 3,5 tone urmau sa fie dotate pana la 25 mai cu alte placute, care sa specifice dimensiunile si masele maxime autorizate ale fiecarui vehicul.

Fenechiu a spus ca a aflat de cateva zile de nemultumirea unor transportatori privind aceste placute, care costa pana la 60 de lei, potrivit datelor unor specialisti, si nu isi doreste o polemica cu patronatele si sindicatele pe acest subiect si, intelegand ca termenul este scurt, a prorogat momentul obligativitatii acestora.

"Va urma o perioada in care voi dori si eu sa am o intalnire cu patronatele si sindicatele din domeniu. Daca va exista o reticenta foarte mare la aplicarea acestui ordin, sunt dispus sa il anulam, sa ramanem doar pe varianta documentelor existente la bord", a spus ministrul.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

El a adaugat insa ca economia facuta in acest caz ar fi undeva la 30 lei, iar nemultumirea transportatorilor "este putin exagerata".

Fenechiu a afirmat ca suma, care este ceva mai mare de aproximativ 150 lei pentru fiecare element al mijlocului de transport, vizeaza constatarea la RAR, care trebuie platita indiferent de forma de afisare, documente la bord sau placute.

Ministrul a mentionat ca miercuri, 22 mai, au loc discutii intre reprezentanti ai patronatelor din transport si ai Ministerului Transporturilor, la care va participa si el.

De la inceputul anului pana in prezent au existat 14 comisii si subcomisii de dialog social, in care s-au intalnit reprezentanti ai transporturilor cu cei ai transportatorilor.

"Nu se poate, cred, discuta de o lipsa de dialog. Si, de asemenea, vreau sa va spun ca nu exista nicio solicitare pana acum a unei intalniri cu mine la care eu nu doresc sa particip", a spus ministrul.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Intrebat ce le transmite transportatorilor care au anuntat pentru joi actiuni de protest, motivate, printre altele, de lipsa de dialog si reactie din partea institutiei pe care o conduce, Fenechiu a afirmat ca este disponibil pentru dialog atunci cand se discuta "chestiuni care pot fi rezolvate".

Referitor de nivelul ridicat al amenzilor, reclamat de transportatori, Fenechiu a spus ca si-ar fi dorit ca doleantele acestora sa ii fie prezentate si lui.

Potrivit ministrului, exista situatii in care amenzile sunt exagerate, dar nivelul acestora nu a crescut in acest an, iar daca subiectul ar fi fost discutat in comisiile de dialog social, pana in prezent situatia ar fi putut fi remediata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.