Senatorul Mircea Geoana a venit, miercuri, la Judecatoria Sectorului 1 pentru a fi audiat ca martor in dosarul "mita la PSD", el declarand ca nu cunoaste elemente despre acest caz, astfel ca va da practic aceeasi declaratie pe care a dat-o si in fata anchetatorilor anticoruptie.

Mircea Geoana a spus, la intrarea in sediul Judecatoriei Sectorului 1, ca s-a prezentat in fata instantei in calitate de martor in dosarul in care liderul PSD Braila Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la Interagro, precum si Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Potrivit MEDIAFAX, el a precizat ca a facut acelasi lucru si in urma cu un an, cand s-a prezentat in fata procurorilor anticoruptie pentru a da o declaratie de martor.

Intrebat daca stie sa fi existat vreo relatie de prietenie intre Gheorghe Bunea si omul de afaceri Ioan Niculae, Geoana a spus ca nu cunoaste acest lucru, precizand ca nu stie detalii din acest dosar.

Si Viorel Hrebenciuc a fost citat sa se prezinte la instanta pentru a da o declaratie de martor in dosar.

Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc au fost citati sa se prezinte la Judecatoria Sectorului 1 si la termenul din 20 martie.

De la proces au lipsit atunci atat Mircea Geoana, cat si Viorel Hrebenciuc, dar pentru acesta din urma s-a prezentat un avocat, care a aratat ca deputatul PSD este in imposibilitate de prezentare si ca va face dovada in acest sens la termenul urmator.

In aceste conditii, instanta a dispus atunci amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoana si a altor martori care trebuiau sa se prezinte si care au lipsit nejustificat.

Senatorul Mircea Geoana declara ca nu s-a prezentat sa dea declaratii de martor pentru ca nu a primit o citatie in acest sens din partea Judecatoriei Sector 1, precizand ca i-ar fi dat curs daca ar fi primit-o.

Instanta l-a audiat atunci pe cumnatul lui Mircea Geoana, Ionut Costea, care a aratat ca nu a fost implicat in niciun fel in campania prezidentiala in cazul careia DNA a facut cercetari si ca nu a vorbit nimeni cu el despre posibilitatea finantarii aceastei campanii.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

DNA i-a trimis in judecata, in 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae si pe directorul Viorel Barac, de la Interagro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instantei de procurorii anticoruptie, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare...
Viorel Hrebenciuc a fost...

Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - Interagro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale, mai notau procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.