Fostul vicepresedinte al CJ Harghita Sofalvi Laszlo a fost retinut pentru abuz in serviciu si fals, dupa ce ar fi dispus nelegal si nejustificat decontarea unor sume de bani in favoarea firmei de constructii Stravia Group, pentru reabilitarea unui drum judetean, informeaza, marti, DNA.

Sofalvi Laszlo este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Targu Mures si pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si pentru o infractiune de fals.

Potrivit MEDIAFAX, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Harghita a fost retinut de procurorii DNA, care au cerut marti Curtii de Apel Targu Mures arestarea preventiva a acestuia.

Alaturi de Sofalvi Laszlo au fost dusi la instanta Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita, Palffy Domokos, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Harghita si administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu si Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din CJ Harghita, retinuti luni de procurorii DNA.

Potrivit ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, in decembrie 2011, cand era vicepresedinte al CJ Harghita, Laszlo Sofalvi a dispus, nelegal si nejustificat, "decontarea unor sume de bani in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie de lucrari de reabilitare a unui drum judetean".

Platile s-au facut desi firma a majorat preturile fata de cele prezentate la inceput in oferta, iar dirigintele de santier nu fusese de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor, prejudiciul produs astfel judetului Harghita fiind de 1.508.572,58 lei, a precizat DNA intr-un comunicat de presa.

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut de DNA

Procurorii il mai acuza pe Sofalvi Laszlo ca, la 30 decembrie 2011, a dispus in favoarea aceleiasi firme decontarea nelegala a sumei de 1.475.689,66 de lei, pentru materiale lasate in custodia constructorului pe baza unor procese verbale despre care "avea cunostinta ca atestau, in fals, existenta bunurilor respective si in conditiile in care nu mai era timp ca firma constructoare sa execute, pana la 31 decembrie 2011, lucrarile angajate".

"Pentru a ascunde infractiunea de abuz in serviciu prin care s-au obtinut foloase materiale pentru SC «Stravia Group» SRL, in cursul lunii iunie 2011, a semnat, in numele presedintelui Consiliului Judetean Harghita, o adresa despre care stia ca era antedatata. Documentul a fost folosit pentru justificarea platilor efectuate in anul 2010, in favoarea firmei mentionate", au precizat procurorii.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Prejudiciul total produs in dauna judetului Harghita prin activitatile din 2011 este de 2.984.262,24 lei, potrivit DNA.

"Acest prejudiciu raportat la activitatea inculpatului Sofalvi Laszlo, aferenta activitatilor din anul 2011, rezulta din aceea ca a dispus efectuarea platilor catre firma constructoare, in conditiile in care presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, i-a delegat atributiile in acest sens, ca urmare a unei constatari (luna iulie 2011) a Curtii de Conturi - Camera de Conturi Harghita, rezultata dupa auditul referitor la anul bugetar 2010", se mentioneaza in comunicatul DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.