Grupul deputatilor minoritatilor nationale a depus, marti, la Comisia de revizuire a Constitutiei, propunerile de modificare a legii fundamentale, intre acestea fiind si trecerea la republica parlamanetara si un Parlament bicameral format din Camera Deputatilor si Camera Regiunilor.

Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a prezentat, intr-o conferinta de presa, aceste amendamente, aratand ca minoritatile au avut discutii in acest sens cu toate grupurile parlamentare si ca "simte ca, de data aceasta, multe dintre propuneri vor deveni realitate".

Potrivit MEDIAFAX, Pambuccian a spus ca minoritatile propun trecerea de la republica semiprezidentiala la republica parlamentara, in care presedintele este ales de catre Parlament.

El a adaugat ca intreaga constructie este centrata pe Parlament, care sa fie bicameral, format din Camera Deputatilor si Camera Regiunilor, cu atributii diferite.

Minoritatile propun si renuntarea la ordonantele de urgenta si utilizarea lor numai in situatii exceptionale, cum ar fi stari de urgenta, de razboi.

O alta propunere de modificare a Constitutiei este ca demiterea primului ministru sa se poata face in urma adoptarii unei "motiuni constructive de cenzura", care sa mentioneze si numele noului prim-ministru. Adoptarea motiunilor simple ar avea drept consecinta demiterea ministrului care se ocupa de domeniul respectiv, mai propun minoritatile.

Minoritatile propun si ca judecatorii sa raspunda penal, civil, material, moral pentru indeplinirea atributiilor cu rea credinta.

Pambuccian a adaugat ca propune si introducerea in Constitutie a referirii la rezolutia de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Astfel, minoritatile considera ca articolul 1 alineatul 3 din Constitutie ar trebui modificat astfel incat acesta sa fie: "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, al principiilor rezolutiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si sunt garantate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.