Romania va trimite Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), sub semnatura ministrului de Externe, minimum trei propuneri pentru postul de judecator la CEDO, iar cel putin una dintre persoanele propuse trebuie sa fie de sex feminin, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

El a sustinut ca personal nu are nicio legatura directa cu acea comisie care va selecta judecatorii propusi si nici nu va participa in niciun fel la lucrarile acesteia.

"O sa se inscrie 5, 10, 15 candidati - ca aici este vorba si de pregatire juridica, de probitate morala - dupa care comisia trebuie sa trimita, sub semnatura ministrului de Externe, minim trei propuneri; deci, noi nu putem face o singura propunere, trebuie sa facem trei propuneri. Cel putin una dintre propuneri trebuie sa fie o doamna, deci nu putem sa trimitem trei barbati, trebuie sa existe un «gender balance»; mai departe, din momentul in care Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei alege, dintre cei trei, unul dintre ei, din acel moment, practic, el nu mai este judecator roman, este judecator european si se supune regulilor europene", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Curtea Constitutionala a decis, joi, ca Guvernul propune candidatii la functia de judecator la CEDO din partea Romaniei, respingand astfel sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.