Premierul Victor Ponta a declarat pentru gandul ca va propune la revizuirea Constitutiei o modificare a articolului 44 privind dreptul de proprietate, astfel incat averile obtinute ilegal sa fie confiscate, iar exproprierile de "interes strategic" sa poata fi facute mai usor.

"Vreau sa confiscam averile obtinute in urma infractiunilor, pe sistemul european. Este o noua conceptie la nivel european, venita pe filiera americana si cred ca este o idee buna. Pentru aceasta trebuie sa modificam articolul 44 din Constitutie, pentru ca altfel nu putem face nimic. Umblam la articolul 44", a declarat pentru gandul premierul Victor Ponta, miercuri, la finalul discutiilor din cadrul Forumului constitutional.

Surse din PSD au precizat pentru gandul ca premierul si-a informat colegii de partid asupra intentiei de a sustine confiscarea averilor obtinute ilegal, scrie MEDIAFAX.

Articolul 44 din Constitutie se refera la dreptul de proprietate privata. In actuala lege fundamentala se precizeaza la art 44, alineatul 2, ca "proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular", iar la alineatul 3 ca "nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire". Alineatul 5 prevede ca "pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii".

Premierul Victor Ponta a declarat pentru gandul ca doreste ca, dupa ce viitoarea Constitutie va fi adoptata, sa poata stabili prin Ordonanta de Urgenta sau Hotarare de Guvern ca anumite exproprieri sunt de "interes strategic, national". Potrivit primului-ministru, daca articolul privind dreptul de proprietate este revizuit, Guvernul poate actiona mai rapid pentru realizarea unor proiecte de interes national.
Ponta a explicat ca, in noul sistem privind exproprierile pe care il are vedere, statul roman va oferi un pret proprietarilor in urma unei expertize, iar ulterior poate folosi acea proprietate.

"Statul roman ofera un pret si transfera banii intr-un cont. Daca omul este nemultumit, poate merge in instanta. Banii se obtin ori prin expertiza, ori in instanta, dar nu ma mai poate bloca. Vrem sa punem in Constitutie sa fie un articol mai flexibil in ceea ce priveste proprietatea, pentru a nu mai fi atacate la CCR", a declarat Victor Ponta.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.