Premierul Victor Ponta va fi prezent, joi, la Curtea Constitutionala pentru a-si sustine pozitia, in calitate de reprezentant al Guvernului, in ceea ce priveste nominalizarea judecatorului din partea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

La jumatatea lunii aprilie, premierul i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a clarifica cine anume are atributia numirii judecatorului Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentala sau Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit MEDIAFAX, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, de asemenea, Curtea Constitutionala pentru solutionarea unui conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Opinia premierului in aceasta problema este ca majoritatea tarilor europene propun un judecator la CEDO printr-o procedura guvernamentala, deoarece in acest caz nu exista un "monopol" sau obligatia ca persoana in cauza sa fie de profesie judecator.

Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca, prin schimbarea de catre Guvern a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei ordonante de urgenta, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat. Totodata, CSM considera ca modificarea acestui mecanism prin OUG incalca dispozitiile articolului 115 alineatul 6 din Constitutie - astfel cum au fost constant interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale -, conform carora ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanta care reglementeaza, prin modificarea unei alte ordonante, procedura de selectare a judecatorului care va lucra din partea Romaniei la CEDO, candidatii urmand sa fie stabiliti pana spre sfarsitul lunii iulie.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.