Politica 8 Mai 2013 12:14
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca pentru forma finala a proiectului de revizuire a Constitutiei, care va fi supus votului in Camera Deputatilor si apoi referendumului, se va astepta punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, drept garantie a faptului ca nu s-au produs "abuzuri".

"O meteahna veche a societatii romanesti este aceea ca nu crede in arbitrii interni si atunci aducem arbitri internationali, si la fotbal, si la politica. Din acest motiv, ca o decizie politica pe care am luat-o ca sef al Guvernului, am solicitat Comisiei de la Venetia, asa cum s-a intamplat si in 2003, un punct vedere, o analiza, pe baza textului care va fi elaborat de catre comisia constitutionala. Mai mult, m-am angajat, si e un angajament comun al domnului Antonescu si al meu, ca aceasta opinie sa fie din punctul nostru de vedere o opinie aproape obligatorie. Nu vom merge mai departe cu adoptarea in Camera Deputatilor si dupa aceea cu adoptarea prin referendum, cu puncte pe care un arbitru international prestigios si foarte greu de contestat - chiar si pentru cei care se ocupa cu contestarile - punctul acesta de vedere cred ca va asigura faptul ca toate elementele supuse revizuirii se incadreaza in standardele europene si ca ceea ce vom revizui la Constitutie nu reprezinta in niciun fel un abuz al majoritatii fata de minoritate sau vreo incercare de personalizare a Constitutiei", a declarat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a mentionat ca prin acest demers "orice fel de paralela cu orice alta tara din Europa sau din alta parte va fi doar spre rusinea celui care o face".

Totodata, premierul a sustinut ca romanii sunt "pe primul loc in lume la gasirea motivatiilor de ce sa nu facem ceva".

"As vrea sa fie o schimbare fundamentala in societatea romaneasca, si anume capacitatea de a lucra cu totii la un proiect prin care sa facem, prin care sa realizam ceva, nu doar sa spunem de ce nu se poate sau de ce nu e bine", a completat Ponta.

De asemenea, el a mentionat ca si-ar dori ca toate recomandarile facute de Comisia de la Venetia sa fie operate in legea fundamentala, inclusiv eliminarea cvorumului la referendum, dar in aceasta privinta si-a exprimat indoiala.

"Sunt cateva recomandari ale Comisiei de la Venetia pe care mi-as dori sa le punem si nu cred ca o sa reusim, de exemplu renuntarea la cvorumul de la referendum. Dar, ma rog, la noi se aplica doar unele din recomandari, insa e foarte important ca forma finala a revizuirii sa aiba legatura nu cu interese partizane, ci cu ceea ce este obligatia noastra de a construi o pace constitutionala pe termen cat mai lung", a mai precizat Ponta.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Premierul a precizat ca in ultima perioada prevederile deficitare ale legii fundamentale au facut ca din partea Curtii Constitutionale sa existe "adaugiri la Constitutie", pe fondul conflictelor politice.

"Modul in care s-au desfasurat lucrurile in ultimii ani ne-au aratat ca exista lacune in Constitutia Romaniei, ca exista prevederi foarte bune care insa au fost interpretate abuziv si trebuie si mai bine securizate si ca am procedat asa cum se intampla in urma cu 2000 de ani in Dreptul roman, ne-am adresat pretorului, adica Curtii Constitutionale, care a adaugat la Constitutie. De nenumarate ori, partea proastra e ca uneori a adaugat invers decat adaugase cu un an inainte", a precizat Ponta.

El a remarcat ca aceasta "tendinta pretoriana se extinde si la alte tari", cum este cazul deciziilor Curtii Constitutionale din Republica Moldova, pe care ca jurist face eforturi sa le inteleaga.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

"Cum ar spune domnul Antonescu, nici macar in Romania nu am vazut asemenea decizii", a completat premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.