Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pascu a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca Mircea Geoana este "categoric" un candidat viabil la functia de secretar general al NATO.

"Domnul Geoana este categoric un candidat, a fost ministru de Externe al Romaniei. El a facut si un turneu in SUA sa isi obtina sprijin de acolo", a afirmat Pascu, fost ministru al Apararii in 2000-2004.

El a aratat ca functia de secretar general al NATO este de obicei atribuit unui ministru de Externe sau al Apararii, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv in privinta contributiei aduse Aliantei, iar Geoana se inscrie, deoarece are si un profil european, nu doar in planul NATO.

Potrivit europarlamentarului social-democrat, sunt mari sansele ca un est-european sa obtina functia detinuta pana la sfarsitul anului de fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, deoarece si in 2009 au mai fost discutii ca si tarile nou intrate in Alianta sa aiba acces la aceasta functie.

Norica Nicolai nu crede ca noul secretar general al NATO ar putea fi roman

Pe de alta parte, Pascu considera ca e putin probabil ca ambele functii, cea de secretar general si cea de adjunct al acestuia, sa fie obtinute de Romania si Polonia, cealalta tara est-europeana in care exista discutii in acest sens, cel mai plauzibil candidat fiind Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe de la Varsovia.

"Daca vine un polonez care se bucura suta la suta de sprijin national, iar noi propunem un nume care e sustinut numai de un centru de putere, ar fi un handicap", a spus Pascu, adaugand ca nu ar fi exclus ca presedintele Basescu sa incerce sa blocheze o propunere a Guvernului pentru a-si promova unul dintre consilierii sai.

De asemenea, Pascu a opinat ca presedintele Basescu nu poate viza pentru el functia de secretar general al NATO, deoarece este prea mica pentru un fost sef de stat, iar in al doilea rand ar trebui sa renunte la un an de mandat.

Citeste si:
Premierul Morawiecki solicită acordarea rapidă a statutului de...
Premierul Morawiecki solicită...

Europarlamentarul PSD considera ca Romania "nu sta rau" in competitia pentru obtinerea functiei, insa are cam aceleasi atuuri pe care le are si Polonia: participarea la operatiunile NATO, la programul scutului antiracheta, dar Varsovia are o armata mai mare si contribuie mai mult financiar la apararea Aliantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.