Organizarea la toamna a alegerilor interne pentru desemnarea candidatului PDL la Presedintie este tardiva, afirma Teodor Baconshi, potrivit RFI, precizand ca el nu este interesat de a candida si, pe de alta parte, ca ar fi "complet nerealist" ca partidul sa promoveze un candidat "de forma".

Potrivit MEDIAFAX, Teodor Baconschi spune ca nu este interesat sa intre in cursa interna pentru Cotroceni: "Personal, nu. Cred ca nu exista motive pentru ca aceste prezidentiale primare in PDL sa fie amanate pana la toamna. Dezbaterea ar fi trebuit initiata de acum. Oricum, e tarzie, daca nu chiar tardiva pentru profilarea unui candidat cu sanse".

Pe de alta parte, democrat-liberalul crede ca PDL trebuie sa fie pragmatic: "Va trebui sa gandim pragmatic. Dreapta aceasta fragmentata are nevoie mai degraba de un singur candidat, el poate fi din PDL sau din afara PDL, din sanul acestor nuclee de noua dreapta. In acelasi timp, nu are sens sa intri in aceasta batalie, daca propriul tau candidat nu poate intra in turul doi. Pentru a intra in turul doi ai nevoie de un sprijin politic insumat de cel putin 25%. Or PDL nu e in situatia asta actualmente si ar fi complet nerealist sa promovam un candidat de forma, care sa aiba un sprijin politic insuficient. De aceea, PDL are, cred, interesul tactic elementar de a-si spori capacitatea de coalitie, de a discuta mult mai franc si mai des cu partenerii posibili pe dreapta. Nu o poate face decat pe sub masa cu PNL, ca parte a USL, pentru ca sigur, asta e inacceptabil din perspectiva electoratului nostru, dar nu vad de ce nu au loc mai des discutii politice cu cele doua partide din Alianta DA doi zero si cu Noua Republica sau cu Miscarea Populara, care pentru moment nu e partid, dar in mod clar are aceasta vocatie".

"Deocamdata, am retinut avertismentele domnului Blaga catre membrii PDL care ar fi tentati de astfel de dialoguri, sa spunem, cu parteneri pe dreapta. Nu e normal", continua el.

Teodor Baconschi e de parere ca "indiferent cine va fi prezidentiabilul sustinut de PDL, e nevoie ca PDL sa iasa din izolarea care l-a pierdut".

"Cauzele esecului electoral sunt mult mai complexe, dar pentru moment, un PDL la 13%, care se inchide in el insusi si nu reuseste sa restabileasca puntile de dialog cu elita societatii civile, academice, cu partenerii din dreapta spectrului, un astfel de PDL nu are nici un fel de sansa sa-si impinga prezidentiabilul in turul doi. Or daca nu ajungi in turul doi, n-ai cu adevarat nici o sansa sa rastorni situatia politica si atunci nu joci in liga mare. Ar fi foarte util sa inceapa primarele pentru desemnarea unui prezidentiabil in PDL chiar acum si in acelasi timp sa se deschida pe o platforma solida dialogul politic cu celelalte forte", sustine Baconschi.

Citeste si:
Premierul Morawiecki solicită acordarea rapidă a statutului de...
Premierul Morawiecki solicită...

Citeste si: PDL, alegeri interne la toamna pentru candidatul la Presedintie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.