Noua Constitutie nu va include modificari de substanta, ci doar "un reglaj fin" al unor prevederi, care sa permita autoritatilor sa nu mai mearga zilnic la Curtea Constitutionala pentru a rezolva conflicte intre diverse puteri si institutii ale statului, a declarat premierul Victor Ponta.

El a apreciat ca noua Constitutie trebuie sa exprime foarte clar rolul puterii judecatoresti, aratand ca Curtea Constitutionala sau Consiliul Suprem al Magistraturii au devenit aproape zilnic instante de judecata.

"Cred foarte mult in independenta autoritatii judecatoresti, dar intotodeauna independenta vine alaturi de responsabilitate. Eu cred ca membrii CSM trebuie sa fie total independenti de puterea politica, si este foarte bine ca acum asa sunt, dar nu pot fi lipsiti de responsabilitate in fata celor care ii aleg. Eu stiu, ca om politic, ca raspund in fata celor care ma aleg, nu imi este foarte clar daca exista o institutie care nu raspunde in fata celor care te aleg, ca atunci avem o problema de simetrie a constructiei. La fel, Curtea Constitutionala - trebuie clar precizat ca, desi se numesc judecatori, nu este vorba de o instanta de drept comun si cu atat mai putin o instanta care rezolva zi de zi tot felul de cauze aduse in fata sa. Este vorba de o institutie juridico-politica care intervine doar in acele cazuri cu totul si cu totul speciale in care este nevoie de medierea sau de clarificarea Curtii Constitutionale. Noi am ajuns cu Curtea Constitutionala sa functioneze ca o instanta de drept comun", a spus Ponta, la un seminar privind modificarea Constitutiei, transmite MEDIAFAX.

El a asigurat ca, inainte sa fie adoptata o decizie finala in privinta noii forme a Constitutiei, va fi solicitat un punct de vedere din partea Comisiei de la Venetia, care nu va fi ignorat.

Premierul a mai aratat ca actualul context politic si social este favorabil unei modificari a Constitutiei si ca aceasta operatiune nu trebuie amanata pentru anul viitor, cand vor fi din nou alegeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.