Judecatorul Cristi Danilet a fost revocat neconstitutional din Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala constatand joi ca articolul 55, alineatele 4 si 9 din Legea 317/2004 sunt neconstitutionale.

Judecatorii Curtii Constitutionale au analizat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, ridicata in dosarul in care Cristi Danilet a contestat revocarea sa din functia de membru ales al CSM.

Potrivit MEDIAFAX, Curtea Constitutionala a constatat ca articolul 55, alineatele 4 si 9 din Legea 317/2004 sunt neconstitutionale.

Potrivit articolului 55, alineatul 4, "membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor".

Alineatul 9 al articolului 55 prevede ca "in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator".

Legalitatea revocarii judecatorului Cristi Danilet din Consiliului Superior al Magistraturii a fost discutata de judecatorii Curtii Constitutionale in urma unei decizii din 18 martie a Curtii de Apel Bucuresti.

In 26 februarie, Cristi Vasilica Danilet, judecator la Tribunalul Cluj, si Alina Ghica, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, au fost revocati din CSM, ca urmare a voturilor exprimate in acest sens in adunarile generale ale judecatorilor.

Cei doi magistrati au facut contestatie la Curtea de Apel Bucuresti, solicitand anularea hotararilor de revocare din CSM.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

In cazul Alinei Ghica, colegele sale de la Curtea de Apel Bucuresti s-au abtinut in a judeca actiunea acesteia, astfel ca judecatoarea a solicitat stramutarea dosarului.

In dosarul lui Cristi Danilet, in 18 martie, Curtea de Apel Bucuresti a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de acesta privind revocarea sa din CSM. Danilet a sustinut ca articolul 55 ar incalca prevederile constitutionale privind statutul judecatorului, dreptul la aparare si atributiile CSM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.