A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisa, miercuri, de Curtea Constitutionala, in ceea ce priveste neconstitutionalitatea suspendarii de la lucrarile Parlamentului a alesilor aflati in conflict de interese.

In aceste conditii, Statutul se va intoarce, din nou in Parlament, pentru a fi pus in acord cu decizia CC, transmite MEDIAFAX.

PDL a depus, in 21 martie, la CC, o noua sesizare prin care solicita controlul de constitutionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputatilor si senatorilor, adoptata de plenul comun al Parlamentului.

PDL sustinea, in noua sesizare, ca unele dintre prevederile cuprinse in ultima forma a Statutului parlamentarilor, reexaminata de Parlament ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale care a admis primele obiectii de neconstitutionalitate, sunt inca neconstitutionale.

Potrivit sesizarii PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiectiile de neconstitutionalitate ridicate de Curte dupa prima sesizare, Parlamentul a mentinut solutia sanctionarii disciplinare pentru parlamentarii aflati in conflict de interese, reducand doar pedeapsa de la sase luni la o luna.

"Reducerea perioadei de sanctionare la o luna nu face ca textul astfel adoptat sa fie constitutional, pentru ca impiedicarea neconstitutionala a exercitarii mandatului exista indiferent daca aceasta perioada este de sase luni sau de o luna", se mentiona in noua sesizare depusa de PDL.

Mai mult, PDL sustinea in sesizare ca Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curtii Constitutionale, incalcand astfel prevederi exprese ale Constitutiei.

PDL mai arata ca unele dispozitii din ultima forma a Statutului parlamentarilor, adoptata in 20 martie de Parlament, au fost introduse dupa ce Curtea a stabilit ca acestea sunt neconstitutionale, referirea fiind facuta cu privire la mentionea abrogarii oricaror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.

PDL sustinea totodata ca implicatiile aplicarii unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute in acest moment pentru ca organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat initial, ci ulterior. In acest sens, PDL aprecia ca introducerea prevederii in cauza depaseste limitele cererii de reexaminare.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.