Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca anticipeaza o revizuire a tratatelor UE, in urmatorii doi-trei ani, iar singura sansa a Romaniei este sa se integreze rapid in zona euro si Schengen, inainte de aceasta revizuire, relateaza MEDIAFAX.

"Este esential ca Romania sa accelereze procesul de integrare in Uniunea Europeana. (...) Uniunea Europeana este framantata, decizii ca cea din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. (...) Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca, adesea, putem sa punem sub semnul intrebarii principii pe care le-am afirmat ani de zile.

Mai mult decat atat, ne arata ca structura Uniunii Europene este inca fragila si o Europa cu doua viteze este oricand posibila. De aceea sustin ca accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana este unul fundamental pentru Romania", a afirmat presedintele Basescu, la Congresul avocatilor.

Seful statului a apreciat ca "o revizuire a tratatelor UE este iminenta".

"Am convingerea ca in urmatorii doi-trei ani, desi numai ce a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, in urmatorii doi-trei ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptarea la realitati. Si vor fi doua realitati, realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. De aceea, Romania trebuie sa isi fixeze prioritatile de integrare ca fiind cele mai mari prioritati ale ei", a mai spus Basescu.

El a afirmat ca accederea in Schengen, in zona euro si consolidarea statului de drept trebuie facute "credibil si rapid" si "in timp util, pana la inceperea discutiilor despre revizuirea tratatelor UE".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.