Ion Iliescu, a declarat, miercuri, intr-o dezbatere, ca este impotriva introducerii pedepsei cu moartea in legislatia din Romania, el aratand ca decizia CFSN, dupa Revolutie, a fost ca executia cuplului Ceausescu sa fie ultima pedeapsa cu moartea din istoria Romaniei.

"Sunt impotriva introducerii pedepsei cu moartea. A fost o decizie luata in CFSN, dupa executia lui Ceausescu. Am spus atunci sa fie ultima pedeapsa cu moartea care sa se mai foloseasca in istoria noastra si dreptul la viata sa fie un drept fundamental esential. Sa fie alte masuri care sa penalizeze incalcarile unor reguli, nu curmarea vietii oamenilor", a spus Iliescu.

El a aratat ca pedeapsa cu moartea este o masura specifica unor state neevoluate, nedezvoltate, care nu au o structura si o dezvoltare democratica esentiala.

"Sunt categoric impotriva introducerii in legislatia noastra a pedepsei cu moartea. Putem sa avem aceasta pretentie ca statul roman sa se alinieze la nivelul statelor europene civilizate de azi, sa nu revenim la chestiuni care tin de un trecut pe care l-am depasit", a spus Iliescu.

Fostul sef de stat a facut aceasta precizare intr-o dezbatere prilejuita de lansarea unui volum pe teme constitutionale, unul dintre vorbitori aducand in discutie introducerea pedepsei cu moartea, scrie MEDIAFAX.

Iliescu s-a pronuntat, totodata, si asupra aleti idei vehiculate de catre vorbitori, privind introducerea votului obligatoriu in Romania.

Fostul sef de stat a spus ca aceasta idee merita discutata.

"Merita studiata aceasta experienta. Are virtuti, dar in acelasi timp e un instrument prin care obliga pe omul si needucat sa intre in reguli ale functionarii statului. Asta nu inseamna ca ai realizat si nivelul necesar de constiinta, de adoptare a unor principii pe baza de cunoastere. Presupune un grad de civilizatie, de cunoastere a functionarii regulilor democratice in societate. Ar putea fi obiectul unei dezbateri pe aceasta tema, daca ar fi potrivit, cum anume, sa ne gandim", a mai spus Iliescu.

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.