Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a declarat marti ca accesul comerciantilor in padure va fi interzis si orice furt de lemn va fi sanctionat penal prin modificarile ce urmeaza sa fie aduse Codului Silvic.

Lucia Varga a precizat ca modificarile Codului Silvic la care se lucreaza in prezent urmeaza patru directii, respectiv exploatarea rationala a padurilor, inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati de padure si parghii economice pentru descurajarea exportului de bustean, respectiv incurajarea prelucrarii lemnului in Romania.

In ceea ce priveste prima directie, ministrul a spus ca viitorul Cod Silvic va "scoate comerciantul din padure", intrucat "vanzarea de lemn in Romania nu se va mai face pe picior".

Astfel, in loc ca administratorul padurii sa scoata la licitatie o anumita cantitate si comerciantul sa mearga sa taie lemnul in functie de marcajele facute de padurar pe trunchiuri si sa-si intocmeasca singur avizul de insotire a marfii, administratorul padurii ar urma sa organizeze licitatie pentru firmele specializate in exploatare, care vor efectua taierea, vor scoate lemnul la drumul forestier, iar avizul de insotire a marfii il va face administratorul, dupa care comerciantul va putea prelua marfa, scrie MEDIAFAX.

Pe a doua directie - inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn - modificarile vizeaza ca orice furt de masa lemnoasa, indiferent de cantitate, sa fie pedepsit penal. Lucia Varga a precizat ca estimeaza ca prin aplicarea acestor masuri va fi stopat intre 60 si 70 la suta din furtul de marfa.

Modificarile aduse Codului Silvic ar urma sa fie prezentate in sedinta de Guvern in maximum o saptamana si sa intre in vigoare de 1 ianuarie 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.