Comisia Juridica din Camera Deputatilor a decis, marti, cu 16 voturi "pentru" si 3 voturi "impotriva" sa avizeze propunerea grupului parlamentar al PSD privind candidatura lui Valer Dorneanu pentru o functie de judecator la Curtea Constitutionala.

Deputatii juristi s-au pronuntat, totodata, prin vot, si asupra propunerii avansate de grupul PDL, respectiv senatorul Nicolae Vlad Popa, hotarand cu 17 voturi "impotriva" si 2 voturi "pentru" sa avizeze negativ aceasta propunere.

Votul in cadrul Comisiei Juridice a fost secret, cu buletine de vot.

Potrivit MEDIAFAX, avizul Comisiei Juridice este unul consultativ, plenul Camerei Deputatilor urmand sa se pronunte asupra celor doua candidaturi propuse de grupurile PSD si PDL.

Candidatul care va fi votat de catre plenul Camerei Deputatilor o va inlocui pe judecatoarea Aspazia Cojocaru, al carei mandat se va incheia pe data de 8 iunie 2013.

Grupurile parlamentare ale USL, care detin majoritatea in parlament, au decis sa sprijine candidatura la Valer Dorneanu, din partea Camerei Deputatilor si a Monei Pivniceru, din partea Senatului.

Grupul parlamentar PDL din Camera Deputatilor l-a propus pe Nicolae Vlad Popa pentru functia de membru al Curtii Constitutionale.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis, saptamana trecuta, ca plenul sa numeasca pana in 30 martie un nou judecator la Curtea Constitutionala, in locul Aspaziei Cojocaru, al carei mandat se incheie in 8 iunie.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind incetarea in 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numita in CC la propunerea Camera Deputatilor.

Biroul Permanent a luat in discutie si celelalte cazuri de incetare a mandatului, respectiv ale lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului, si Acsinte Gaspar, numit la propunerea Presedintiei.

"S-a decis ca in perioada 18-21 martie, fiecare grup parlamentar sa faca propuneri la Comisia juridica, intre 21-25 martie sa aiba loc audieri si raport, astfel incat intre 25-30 martie sa fie pe ordinea de zi a plenului"
, a precizat saptamana trecuta Niculae Mircovici.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

In scrisoarea presedintelui Curtii se arata ca, potrivit legii 47/1992, cu trei luni inainte de expirarea mandatului fiecarui judecator, presedintele Curtii sesizeaza pe presedintele Camerei Parlamentului care a numit judecatorul sau, dupa caz, pe presedintele Romaniei, solicitandu-i sa numeasca un altul in locul lui, iar numirea trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.