Presedintele Traian Basescu a avut marti, la Vatican, o discutie cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, care a reconfirmat ca programul scutului antiracheta din Romania nu va fi afectat de noile decizii de la Washington si va continua.

"Domnul presedinte Traian Basescu a avut o discutie cu vicepresedintele SUA, domnul Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a Papei Francisc de la Vatican. Domnul vicepresedinte Joe Biden a reconfirmat ca programul scutului antiracheta din Romania nu va fi afectat in niciun fel de noile decizii luate la Washington si ca programul va continua asa cum a fost discutat cu autoritatile romane", a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al sefului statului.

Potrivit lui Oprea, presedintele Basescu a primit aceleasi asigurari si din partea secretarului de stat al SUA, John Kerry, in cursul unei convorbiri telefonice care a avut loc vineri, 15 martie.

Discutia telefonica a lui Basescu cu secretarul de stat al SUA a precedat anuntul oficial al Statelor Unite privind scutul antiracheta.

Administratia SUA a informat vineri ca a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa prin renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA urmare a amenintarilor din partea Coreei de Nord.

Contributia SUA la apararea statelor NATO din Europa nu va fi afectata, se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti transmis sambata, in care se precizeaza ca implementarea bazei din Romania in cadrul fazei a doua a programului scutului antiracheta ramane in acelasi calendar si in acelasi buget.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.