Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca suma pentru despagubiri se ridica la opt miliarde de euro, echivalentul platii pensiilor pana la finele anului, motiv pentru care asteapta sa vada daca PDL are iresponsabilitatea de a ataca legea propusa de Guvern la Curtea Constitutionala.

Ponta a fost intrebat daca impozitul de 85% aplicabil drepturilor litigioase n-ar putea fi declarat neconstitutional, in situatia unei contestatii la CC din partea PDL.

"Impozitele, dupa cum stiti foarte bine – si de fapt asta s-a spus totdeauna – impozitele, taxele tin de atributul suveran al statului, nu afecteaza dreptul de proprietate si cand s-au taiat salarii sau pensii daca le impozitai nu era niciun fel de problema, pentru ca impozitele functioneaza pentru viitor, nu discrimineaza. Maine se poate introduce o alta taxa sau o alta cota si nu e nimic discriminatoriu", a explicat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, premierul a afirmat ca o eventuala neconstitutionalitate a legii ar putea avea efect asupra platii pensiilor pana la sfarsitul anului.

"Vreau sa vad cine o ataca la Curtea Constitutionala, ca daca o ataca cei de la PDL care au adoptat Legea 247 cand erau la guvernare mi se pare cea mai mare ipocrizie si iresponsabilitate. Cu totul despagubirile, e o evaluare – domnul Ungureanu le evalua la 16 miliarde de euro – noi am mai taiat din samsarii domnului Ungureanu si ne-au ramas vreo 8 miliarde. Opt miliarde de euro nu poate da nimeni maine, nici Guvernul PDL dandu-se de trei ori peste cap, nu poate nimeni. Cine vrea sa nu adoptam legea si sa devenim de maine imediat in situatia de a plati opt miliarde de euro... va spune ce inseamna: sa nu mai dam nicio pensie pana la sfarsitul anului. Vrea PDL chestia asta? Sa o spuna in Parlament', a mai afirmat premierul.

Ponta a mai precizat ca proiectul de lege urmeaza sa fie transmis in cursul zilei de miercuri, dupa sedinta de Guvern, catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Citeste si: Ponta: Restituirile in bani se fac pe 7 ani, drepturile litigioase, impozitate cu 85%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.