Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in discursul din plenul Parlamentului, ca este esential pentru Romania sa intre in zona Euro in urmatorii trei-patru ani, el aratand insa ca obiectivul oficial 2015 nu mai este realist si ca trebuie ajustat de catre Guvern, Parlament si BNR.

"Este esential sa adoptam moneda Euro in trei-patru ani, astfel riscam ca urmatoarea modificare a Tratatelor UE sa ne gaseasca neintegrati, in afara zonei Euro si sa ramanem asa", a afirmat Basescu, el aratand ca exista "mai multe voci" in UE care vorbesc despre Uniunea "cu doua viteze", cu statele care au adoptat Euro si cele non-Euro.

Potrivit MEDIAFAX, el a subliniat ca aderarea la zona Euro nu este facultativa, ci o obligatie asumata de Romania prin Tratatul de aderare.

"In acest moment, tinta oficiala este 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR", a aratat Basescu.

De asemenea, presedintele a aratat ca Romania este stabilizata macroeconomic si indeplineste in mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptarii monedei comune europene, aratand insa ca indeplinirea acestora nu garanteaza "succesul" economiei romanesti in zona Euro, fiind necesara o economie competitiva care depinde in primul rand de companiile de stat.

"Daca nu intelegem ca rentabilizarea este cheia, ne pregatim de pe acum pentru un esec", a afirmat Basescu, aratand ca e nevoie de indeplinirea obligatiilor asumate prin Acordul cu FMI si Comisia Europeana privind introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.