Demonstratii pentru autonomia Tinutului Secuiesc au fost organizate duminica in Ungaria, dar si in orase importante din Europa - Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen, Stockholm si Zurich, si America - in apropiere de Casa Alba, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto si Ottawa, relateaza MTI.

In Ungaria, demonstratii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely si Sarospatak.

Peste 1.000 de persoane de toate varstele au protestat in fata Ambasadei Romaniei de la Budapesta duminica dupa-amiaza. Steaguri ale Tinutului Secuiesc si Ungariei au fost fluturate de multime, iar numerosi protestatari au purtat "steagul lui Arpad", simbolul unei dinastii medievale ungare.

Potrivit MEDIAFAX, numerosi demonstranti au venit imbracati in costume populare secuiesti. De asemenea, unii au purtat o tinuta amintind de Garda Zdrentarosilor, o grupare paramilitara creata in anii '20, iar altii au fost imbracati in tinuta de culoarea neagra a "Garzilor Patriei din Carpati".

Demonstratia din capitala ungara, organizata de catre Asociatia Pro Szeklerland (Tinutul Secuiesc), a inceput la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei) si a fost programata sa coincida cu cele organizate in orase importante din Europa si America de Nord.

Mozes Arpad Gyorgy, presedintele asociatiei, a declarat ca demonstranti au sustinut cauza inclusiv la Los Angeles (California), in pofida faptului ca evenimentul a avut loc la ora locala 6.00 (15.00, ora Romaniei).

Secretarul asociatiei Lajos Laszlo a dat citire unui mesaj al Tinutului Secuiesc, in care secuii afirma ca doresc sa isi utilizeze limba materna si simbolurile si in care au indemnat ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba oficiala.

"Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura solutie acceptabila", a subliniat el.

Laszlo a declarat ca aproximativ 3.000 de persoane s-au alaturat demonstratiei de la Budepasta. El a adaugat ca peste 30.000 de persoane au protestat la mitingul principal, la Targu Mures, cu ocazia Zilei Libertatii Secuilor (10 martie).

Demonstratia de la Budapesta s-a incheiat fara incidente, cu putin inainte de ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei), potrivit MTI.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Citeste si: Miting pentru autonomia Tinutului Secuiesc cu peste 5.000 de participanti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.