Eurodeputatul PSD Corina Cretu a declarat, vineri, ca solicita comisiilor parlamentara si a societatii civile de revizuire a Constitutiei sa aiba in vedere introducerea in noua lege fundamentala si in noua lege electorala a unei cote obligatorii pentru reprezentarea femeilor in functiile publice.

"Daca viitoarea Constitutie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiratiile a 52% din cetatenii romani, ale caror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Cretu, la dezbaterea "Egalitatea de gen: garantie a cresterii economice si a unei societati durabile", organizata de Institutul European din Romania, cu ocazia Zilei Femeii.

Potrivit MEDIAFAX, ea a aratat ca ramane de vazut in cadrul dezbaterilor organizate de cele doua comisii daca aceasta cota trebuie sa fie "de 30% sau poate 40%".

Cretu, vicepresedinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European, a subliniat ca in Legislativul de la Bucuresti nivelul de reprezentare a femeilor este de numai 11,5%, iar in functiile alese din administratia locala este de asemenea o reprezentare "dezamagitoare", o situatie asemanatoare fiind si in conducerile marilor companii.

De asemenea, ea a subliniat ca in PE femeile reprezinta aproximativ 35%, iar forul legislativ al UE, precum si Comisia Europeana recomanda nivel de reprezentare de cel putin 30%, aceasta fiind singura cauza pentru care in delegatia nationala de eurodeputati a Romaniei este o cota de peste 30%.

Ea a aratat ca sunt tari europene in care s-a format in timp practica reprezentarii cat mai egalitare a femeilor, dar si tari ca Franta, Belgia, Slovenia, Spania care au prevazute in legislatie aceste cote obligatorii, dar si sanctiuni pentru nerespectare - de la amenda pana la invalidarea listelor de candidati.

Eurodeputatul social-democrat a evidentiat ca din cauza sistemului uninominal partidele din Romania au fost inclinate sa promoveze candidati cu notorietate si bani, ceea ce dezanvatajeaza femeile care fac cariera, de exemplu, in mediul universitar sau in medicina.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Ea a opinat si ca revenirea la sistemul electoral pe liste de partid ar putea favoriza o mai buna reprezentare a femeilor si a avertizat ca trebuie asigurate pe liste si pozitii eligibile pentru femei, nu doar o prezenta de fatada, pentru ca experienta ultimelor scrutinuri din Romania arata ca 20% din femeile care au candidat au si obtinut mandatele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.