Senatorul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, vineri, ca liberalii risca sa ajunga intr-un vid de lideri daca mentin modelul alegerii conducerii partidului in sistem de lista, pledand pentru varianta uninominala si alegeri interne pentru desemnarea prezidentiabilului.

Tariceanu a luat cuvantul la Congresul PNL dupa ce Petre Roman, Radu Stroe, Mihai Voicu, Relu Fenechiu si Mihaita Calimente au pledat pentru alegerea conducerii PNL in sistem de lista, odata cu presedintele partidului.

Fostul lider al PNL a precizat ca sustine "o chestiune de principiu" si a observat faptul ca argumentele antevorbitorilor vizau oportunitatea de conjunctura pentru care alegerile sa fie in sistem de lista.

"Intotdeauna, in loc sa tinem cont de conjuncturi, este mai bine sa ne raportam la principiu. Principiul votului uninominal este unul de factura liberala, pentru ca pune inainte de orice personalitatile si indivizii. Sistemul de lista ma obliga pe mine ca si pe dumneavoastra in cazul in care suntem de acord cu marea majoritate a celor care sunt pe lista pentru calitatile pe care le au si care ar putea sa beneficieze de increderea noastra, dar poate nu totalitatea listei. Ne pune intr-o situatie de cumpana, in care sa nu stim cum sa procedam, nu ne da decat varianta a respinge lista sau a alege lista, chiar daca unii de pe lista sunt chiar merituosi", a spus Tariceanu, citat de MEDIAFAX.

El a precizat ca sistemul alegerii uninominale presupune un mod in care se pot "intrezari viitorii lideri" care sa fie testati si supusi probelor.

Senatorul PNL a precizat ca doreste sa schimbe doar modul de alegere a vicepresedintilor prevazut in proiectul de Statut adoptat la Delegatia Permanenta si nu structura propusa pentru Biroul Permanent National.

De asemenea, el a pledat pentru desemnarea candidatului PNL pentru cursa prezidentiala in urma unui scrutin intern in partid, la care sa participe toti membrii de partid.

"Cred ca va avea menirea sa dea sentimentul puternic fiecarui coleg de al nostru, membru al PNL, ca este parte la luarea deciziei. (...) De asemenea, fiind o competitie deschisa, fara indoiala vom vedea oameni care poate la inceput cu timiditate isi vor incerca fortele, dar daca nu le vom da aceasta posibilitate sa nu ne miram ca peste un anumit timp se va crea un vid de lideri in PNL. Daca o sa ne uitam la partidele de pe scena politica, o sa vedem ca astfel de lucruri s-au intamplat si nu trebuie sa ne uitam foarte departe ca sa observam acest lucru, cum se zbat anumite partide astazi datorita lipsei unor lideri cu credibilitate", a mai argumentat Tariceanu.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.