Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca problema steagului secuiesc este un "conflict artificial creat", adaugand ca legislatia nu interzice folosirea de simboluri comunitare si ca toate reactiile in acest caz sunt supradimensionate, "inclusiv ale ambasadorului Ungariei".

Kelemen Hunor a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca in ceea ce priveste pozitia UDMR privind simbolurile comunitare si steagul secuiesc, "principiile sunt clare: toate comunitatile din Romania, inclusiv cele nationale, au simboluri, semne pe care le folosesc", transmite MEDIAFAX.

"Asa se intampla si cu maghiarii din Harghita si Covasna, iar folosirea acestor simboluri este un lucru firesc, nu lezeaza interesele generale ale Romaniei, nici cele particulare ale cetatenilor si nici valorile fundamentale ale statului roman. Sunt lucruri care ar trebui sa intre intr-o normalitate fireasca. Este un conflict artificial creat si artificial crescut si ma bucur, fiindca stiu de discutiile dintre ministrii de Externe din Romania si Ungaria, care au stabilit ca aceste lucruri trebuie discutate in cadru formal, in institutiile guvernului, prin canale diplomatice. Nu este in interesul Romaniei, nici al maghiarilor din Romania, nu este in interesul nostru sa avem un conflict artificial creat, cand avem alte probleme mai importante. Cerem discutii rationale si daca este o problema, aceasta trebuie discutata cu autoritatile romane, cu Guvernul Romaniei. Noi credem ca normalitatea relatiilor echilibrate intre Romania si Ungaria, intre romani si maghiari, este vitala pentru viitorul nostru", a spus Kelemen.

El a afirmat ca nu crede ca, in acest moment, "cartea maghiara sau nationalismul" pot fi un instrument care sa fie de ajutor.

"Pentru unii, Tinutul Secuiesc a devenit o boala cronica si nu reusesc sa se vindece de aceasta boala, dar de fapt nu este o boala, ci este o sansa pentru Romania, cum e Tara Barsei si Tara Motilor, zone cu identitati foarte clare. Rugamintea noastra este sa ne intoarcem la dezbateri rationale, nu inflacarate, la ratiuni si la argumente europene", a sustinut liderul UDMR.

El a adaugat ca va avea o discutie, saptamana viitoare, cu premierul Victor Ponta pe tema steagului Tinutului Secuiesc.

Kelemen Hunor a spus ca actuala legislatie nu interzice folosirea simbolurilor comunitare si a apreciat ca in acest caz toate reactiile au fost supradimensionate, "inclusiv ale ambasadorului Ungariei".

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

"Pe Cetatea Neamtului este un drapel, un simbol al Moldovei, care nu deranjeaza pe nimeni. La Turda si Campia Turzii sunt steaguri ale oraselor care nu deranjeaza pe nimeni si de aceea eu cred ca inclusiv comunitatile nationale au dreptul sa foloseasca aceste simboluri", a conchis presedintele UDMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.