Actrita Carmen Stanescu a murit in noaptea de miercuri spre joi, la varsta de 92 de ani.

UPDATE: Sicriul cu trupul neinsufletit al actritei Carmen Stanescu va fi depus sambata, in foaierul Salii Mari a TNB.

Cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu marii actrite o pot face sambata intre orele 10,00 - 13,00, informeaza site-ul TNB.

Inmormantarea va avea loc la Cimitirul Reinvierea.

"Teatrul National din Bucuresti anunta cu durere despartirea, dupa o lunga si grea suferinta, de una dintre cele mai mari actrite ale Teatrului Romanesc - Carmen Stanescu! A fost o femeie foarte frumoasa. O profesionista desavarsita. O minunata colega. (...) Suntem alaturi de colegul nostru Damian Crasmaru in marea lui durere", se arata pe site-ul TNB.


Carmen Stanescu s-a nascut la 29 iulie 1925, in Bucuresti.

A absolvit Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica, promotia 1948, clasa profesor Marioara Voiculescu, potrivit site-ului TNB - www.tnb.ro.

In adolescenta a practicat mai multe sporturi, intre care si tirul, facand parte timp de cinci ani din echipa nationala.

A debutat in teatru in anul 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna in piesa ''Fratii Karamazov'', jucata la Teatrul ''Constantin Nottara'' (examen condus de profesoara Marioara Voiculescu).

Tot in 1945 incepe sa joace si pe scena Teatrului National ''I. L. Caragiale'' din Bucuresti. Aici interpreteaza, de-a lungul anilor, peste 30 de roluri, intre care: Ileana Cosanzeana in ''Insir'te margarite" de Victor Eftimiu (regia Ion Iliescu, 1945); Gina in ''Mitica Popescu" (autor si regie Camil Petrescu, 1945); Agafia Tihonovna in ''Casatoria" de N. V. Gogol (regia Victor Bumbesti, 1948); Mita Baston in ''D' ale carnavalului" de I. L. Caragiale (regia Sica Alexandrescu, 1951); Dona Angela in ''Doamna nevazuta" de Calderon de la Barca (regia Miron Nicolescu, 1955); Ana in ''Omul cu martoaga" de George Ciprian (regia Alexandru Finti, 1956); Dona Uracca in ''Cidul" de Pierre Corneille (regia Mihai Berechet, 1959); Felice in ''Badaranii" de Carlo Goldoni (1959); Zoe in ''O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale (1962); Toinette in ''Bolnavul inchipuit" de J.B.P. Moliere (regia Sica Alexandrescu, 1962); Tofana in ''Patima rosie" de Mihail Sorbul (regia Cornel Todea, 1965); Dorina in ''Tartuffe" de J.B.P. Moliere (regia Ion Fintesteanu, 1967); Nina in ''Al patrulea anotimp" de Horia Lovinescu (regia Mihai Berechet, 1969); Printesa Kosmonopolis in ''Dulcea pasare a tineretii" de Tennessee Williams (regia Mihai Berechet, 1972); Doamna Clandon in ''Nu se stie niciodata" de G.B. Shaw (regia Constantin Russu, 1985); Amanda in ''Menajeria de sticla" de T. Williams (regia Mihai Manolescu, 1992); Yvonne de Bray in ''Parintii teribili" de Jean Cocteau (regia Andreea Vulpe, 1993); Matusa Augusta in ''Calatorii cu matusa mea" de Graham Greene (regia Petre Bokor, 1998); Atueva in ''Nunta lui Krecinski" de Aleksandr Vasilievici Suhovo Kobilin (regia Felix Alexa, 2000); Alienor de Aquitania in ''Leul in iarna" de James Goldman (regia Petre Bokor, 2001); Ardele in ''Egoistul" de Jean Anouilh (regia Radu Beligan, 2004).

Citeste si:
Laura Cosoi, despre a patra sarcină. Actrița își trăiește visul:...
Laura Cosoi, despre a patra...

La Nottara a mai jucat in piesa ''Buna seara, domnule Wilde" dupa Oscar Wilde (regia Alexandru Bocanet, 1971), iar la Teatrul Municipal in piesa ''Iubire pentru iubire" de William Congreve (regia Emil Mandric, 1970).

De-a lungul carierei a jucat alaturi de mari actori, precum Silvia Dumitrescu Timica, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finti, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic si multi altii.

Carmen Stanescu a fost distribuita si in numeroase filme: "Doi vecini" dupa Tudor Arghezi (regia Geo Saizescu, 1958); ''Telegrame'' dupa I. L. Caragiale (regia Aurel Miheles, Gheorghe Naghi, 1959); ''Badaranii" dupa Carlo Goldoni (regia Sica Alexandrescu, Gheorghe Naghi, 1960); ''Runda 6" (regia Vladimir Popescu Doreanu, 1965); ''Tinerete fara batranete" (regia Elisabeta Bostan, 1969); ''Fratii Jderi" (regia Mircea Dragan, 1974); ''Muschetarul roman" (regia Gheorghe Vitanidis, 1975); ''Premiera" dupa Aurel Baranga (regia Mihai Constantinescu, 1976); ''Povestea dragostei" (regia Ion Popescu Gopo, 1976); ''Razboiul de Independenta", serial tv (regia Doru Nastase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977), potrivit volumului ''1234 cineasti romani'' (Editura Stiintifica, Bucuresti, 1996).

Citeste si:
15+ personalitati din Romania de la care ne-am luat "Adio" in anul...
15+ personalitati din Romania...

A interpretat roluri si in numeroase scenete de televiziune, alaturi de mari actori precum Mihai Fotino, Dem Radulescu sau Jean Constantin.

Pe 16 iunie 2003, actrita Carmen Stanescu si-a lansat volumul ''Destainuiri'', aparut la Editura Universal Dalsi. Cu prilejul lansarii volumului, Radu Beligan aprecia ca ''destainuirile lui Carmen Stanescu sunt scrise cu o cuceritoare sinceritate si cu o adanca simplitate'', iar scriitorul Fanus Neagu spunea despre Carmen Stanescu ca ''este o tulburatoare actrita imposibil de egalat''.

I-au fost decernate, de-a lungul timpului, distinctii, atat pentru arta actoriceasca, cat si pentru performantele sale sportive: titlul de ''Maestra a sportului'' (1952), titlul de ''Artista emerita'' (1964), Ordinul National ''Serviciul Credincios" in grad de Ofiter (2000). A primit, de asemenea, Premiul de excelenta in teatru cu ocazia implinirii a 60 de ani de teatru, oferit in cadrul festivitatii ''Femeile de succes ale anului 2004", potrivit site-ului www.tnb.ro.

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

Carmen Stanescu a fost casatorita cu actorul Damian Crasmaru.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.