Solista formatiei irlandeze de muzica rock The Cranberries, Dolores O'Riordan, a decedat la varsta de 46 de ani, conform postului de televiziune irlandez RTE, informeaza luni Reuters si Press Association.

Decesul artistei a survenit brusc in Londra. Agenta sa de presa, Lindsey Holmes, a confirmat stirea intr-un comunicat.

"Solista formatiei irlandeze The Cranberries se afla la Londra pentru o scurta sesiune de inregistrari. Nu sunt disponibile mai multe detalii la acest moment. Membrii familiei sunt devastati de aflarea vestii si au solicitat sa nu fie deranjati in aceste momente dificile", se arata in documentul dat publicitatii luni.

In februarie 2016 O'Riordan a declarat ca va folosi "muzica, dansul si concertele pentru a-si imbunatati starea de sanatate mintala", dupa ce a scapat de o condamnare penala in urma unui atac desfasurat pe un aeroport. Ea a fost obligata sa plateasca 6.000 de euro unei organizatii caritabile dupa ce a atacat mai multi politisti in timpul unui incident. Artista a recunoscut ca a atacat oamenii legii dupa ce a fost data jos dintr-un avion in noriembrie 2014. Conform documentelor medicale utilizate la proces, la momentul atacului ea suferea de manie, afectiuni mintale si tulburari de judecata si nu isi amintea evenimentul.


Conform unui mesaj publicat in 2016 de formatia americana D.A.R.K. cu care O'Riordan colabora, aceasta "suferise o leziune acuta la nivelul spatelui", iar in urma unei analize RMN a fost diagnosticata cu "deteriorarea unui disc (al coloanei vertebrale) care ii cauzeaza dureri foarte mari".

O'Riordan a lasat in urma un fiu, Taylor (21 de ani), si doua fiice, Molly (17 ani) si Dakota (13 ani).

Presedintele Irlandei, Michael D. Higgins, a reactionat dupa aflarea vestii. "Cu profunda tristete am aflat despre decesul lui Dolores O'Riordan, muzician, cantareata si compozitoare. Dolores O'Riordan si The Cranberries au avut o influenta imensa asupra muzicii rock si pop music din Irlanda si la nivel international", a scris seful de stat.

Trupa The Cranberries a debutat in 1989

Trupa irlandeza The Cranberries s-a format in Limerick, in 1989, fiind alcatuita din fratii Noel Hogan (chitara) si Mike Hogan (bass) alaturi de tobosarul Fergal Lawler. La inceput s-a numit Cranberry Saw Us. Ei au organizat un concurs pentru a alege solista trupei, iar Dolores O'Riordan a participat la auditii si ulterior a fost acceptata in formatie.
Citeste si:
Cauza mortii solistei de la The Cranberries, facuta publica
Cauza mortii solistei de la...

Trupa a inregistrat un demo pe care l-a vandut in Irlanda in 300 de exemplare, moment in care si-a schimbat numele in The Cranberries si a trimis piesele unor case de discuri.

Ulterior, trupa a semnat cu Island Records si a inceput inregistrarile pentru "Uncertain". Stilul lor muzical, o combinatie de jungle si pop din anii '80, s-a impus mai ales datorita solistei Dolores O'Riordan, a carei voce puternica da un sound distinctiv trupei.

In 1994, solista Dolores O'Riordan s-a casatorit cu Don Burton, fostul manager al formatiei Duran Duran, de care a divortat 20 de ani mai tarziu.

Din 2003, membrii trupei incep sa se axeze pe proiecte solo. Dolores O'Riordan incepe colaborarea la numeroase proiecte muzicale si a scos doua albume. Chitaristul Noel Hogan a demarat proiectul Mono Band si a alcatuit, alaturi de Richard Walters, trupa Arkitekt. Bateristul Fergal Lawler a colaborat, atat ca muzician, cat si ca producator, cu The Low Network, Walter Mitty si The Realists, The Last Days Of Death Country, precizeaza bestmusic.ro.

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

Trupa s-a reunit ocazional incepand din luna ianuarie a anului 2009, iar in mai 2011 Cranberries a inregistrat al saselea album, "Roses", lansat la 27 februarie 2012.

La 20 iulie 2010, The Cranberries a sustinut un concert in Romania, care s-a inscris in turneul european al trupei. The Cranberries a revenit la Bucuresti, sustinand un concert la 11 octombrie 2012.

La 28 aprilie 2017 formatia a scos pe piata albumul "Something Else", o compilatie continand piese lansate anterior, editate intr-un nou aranjament, si trei melodii noi.

Turneul ocazionat de aceasta lansare, care includea concerte in Europa, Marea Britanie si America de Nord, a fost intrerupt in mai 2017, ca urmare a unor probleme de sanatate ale vocalistei O'Riordan.

Formatia The Cranberries a vandut peste 40 milioane de albume la nivel mondial.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Pe langa activitatea sa in The Cranberries, Dolores Mary Eileen O'Riordan, nascuta la 6 septembrie 1971, a inregistrat doua albume solo, "Are You Listening?", in 2007, si "No Baggage", aparut pe piata in 2009.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.